Die ballon gaat niet op

Het was weer een fleurig gezicht op deze Koningsdag. Honderden ballonnen gingen even na elven op het Raadhuisplein de lucht in. Voor kinderen en fotografen altijd weer een spannend en leuk moment.

Maar, zoals de Engelsen zeggen, “what goes up must come down”. Wat gebeurt er met die honderden ballonnen als ze neerkomen? Die komen dus in de natuur terecht. Stranden liggen ermee bezaait. Om nog maar te zwijgen van de hoeveelheid ballonnen die – onzichtbaar voor ons – in zee terecht komt.

Koningsdag-ballonnen_DSC6904-j

Het duurt járen voordat de ballonnen uiteindelijk verteren. Maar de plastic linten die eraan vastzitten om ze mee op te laten en waaraan de naamkaartjes bevestigd zijn, die verteren nooit. Net zomin als de kunststof ventielen.

bron: website Die ballon gaat niet op

Dieren raken verstrikt in de linten. Vogels eten de voor hen onverteerbare ballonnen – kijk maar eens naar deze fotoserie –  en sterven. Zouden kinderen het oplaten van ballonnen nog steeds zo leuk vinden als ze weten dat daardoor dieren omkomen?

Daarom hebben enkele organisaties – zoals Stichting De Noordzee en de vereniging Kust en Zee, ondersteund door bijvoorbeeld De Waddenvereniging – onder de wat gezochte naam “Die ballon gaat niet op” het initiatief genomen om het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Door informatie te geven over de gevolgen ervan. Maar ook door alternatieven aan te dragen.

Want voor een leuk feestje – of dat nu Koningsdag is of bijvoorbeeld een bruiloft – is het oplaten van ballonnen niet per se nodig. Je kunt een feestelijke gebeurtenis ook markeren door vliegers op te laten, met figuurlinten te zwaaien of bijvoorbeeld bellen te blazen.

De redactie van Haren in Foto’s roept de Oranjevereniging Haren, haar partner Ondernemend Haren en de gemeente Haren op om volgend jaar iets anders te verzinnen dan het traditionele oplaten van ballonnen.

We hebben een nieuwe koning, die zijn koningschap anders aan het inrichten is, naar verluidt wordt Koningsdag vanaf volgend jaar geheel anders gevierd, en dat is dus de ideale gelegenheid om ook het programma van de viering in Haren anders in te richten. Zonder dierenleed veroorzakende ballonnen.

De kinderen, die vermaken zich ook wel als ze en masse bellen mogen blazen. En de fotografen? Die moeten hun creativiteit maar aanwenden om ook daarvan spectaculaire plaatjes te schieten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's