Schilderspalet op beukenstronk

Op verschillende stronken van omgezaagde beuken in het Quintusbos trof ik afgelopen week deze wonderlijke patronen aan. Alsof een schilder zijn tinten groen en bruin op z’n palet had uitgesmeerd.

Ik vermoed dat het een schimmel is, maar een korte zoektocht op internet levert me niets op. Als iemand iets meer weet over dit verschijnsel, hou ik me aanbevolen.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. Gelkinghe 15 januari 2011

  Is het geen mos?

 2. Gelkinghe 17 januari 2011

  Een deskundige die ik ernaar vroeg kwam er ook niet goed uit. “Mogelijk zijn het slijmzwammen of myxomyceten”, zei hij. “Maar daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken.”

 3. Haren in foto's 20 januari 2011

  @Gelkinghe: Dank voor het navraag doen en de suggestie. Zoekend op slijmzwam kwam ik niet zo heel veel, maar wel iets verder. De meeste afbeeldingen die ik van slijmzwammen zag, toonden toch wat meer substantie; de vlekken op de foto waren evenwel nog geen halve millimeter dik. Maar mogelijk betreft het het zogeheten plasmodiumstadium van een slijmzwam. “Het plasmodiumstadium is een niet gedifferentieerde structuur van een slijmzwam die zich langzaam als een dier over het substraat kan verplaatsen als het substraat als voedselbron uitgeput raakt,” lees ik op bomeninfo.nl.

  Ik had ondertussen de vraag ook neergelegd bij Staatsbosbeheer (SBB), de beheerder van het Quintusbos. Kees van Son, boswachter voor de regio Drentsche Aa van SBB, antwoordt geen specialist te zijn op het gebied van schimmels en mossen, maar te vermoeden dat de witte uitstulpinkjes op de boevenste foto een zwam betreffen, en de groene verkleuring lijkt hem een algensoort. Hij heeft de vraag doorgespeeld naar een meer gespecialiseerde collega. Als deze aanvullende informatie heeft, zal ik die uiteraard hier plaatsen.

© 2024 - Haren in Foto's