Plaats delict

Rood-wit geblokte linten markeren de plaats delict. Is hier een moord gepleegd? Een gevalletje doodslag wellicht? En daar, in die ondiepe sloot, daar ligt toch geen lijk? Of, nog luguberder, een lichaamsdeel – een been, bijvoorbeeld?

Ik ben aan de Oosterweg, bij de modderpoel waar eens de voetbalvelden van vv Gorecht lagen. Het archeologisch onderzoek naar restanten van de Emdaborg dat daar recent werd uitgevoerd voordat hier een nieuwe woonwijk verrijst, heeft van de grasmatten één grote drijfzandbak gemaakt.

Vandaar ook dat lint. Dat moet mensen ervan weerhouden de gevaarlijke plek te betreden. Niks politie-afzetting. Er staat ook geen “POLITIE NIET BETREDEN” op. Niet dat dat veel uitmaakt. Een beetje Hollander bepaalt zelf wel wat hij wel of niet betreedt.

Als ik er sta te fotograferen komt er een vrouw door de modder aangelopen vanaf de plek waar eens de Blauwe Ruiters hun thuisbasis haddden. Ze laat haar hond uit. “Wat een troosteloze toestand, niet?” zegt ze.

Ach, wordt dat wat hier gaat komen niet veel troostelozer? “Ja,” beaamt ze, met haar duim over haar schouder wijzend naar de nieuwe woningen aan de kop van de Oosterweg, “daar is het ook niet echt geslaagd.”

Maar om de woonwijk DHE 5/6 nu op voorhand als plaats delict te bestempelen…

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's