Brallen en lallen

Studenten en Haren, het lijkt een moeizame relatie. Studenten, ze brallen, ze lallen en ze vergallen het geordende leven van nette en hardwerkende burgers. Denkt althans de weldenkende Harenees. Die veelal zelf vroeger ook student is geweest, en het dus kan weten.

Toen er twee jaar geleden dan ook plannen bleken te bestaan om in het leegkomende Biologisch Centrum tijdelijk een studentenhotel te vestigen, was Haren in last.

Omwonenden kwamen massaal tegen het plan in het geweer en een raadsfractie – nooit te beroerd om zich te profileren door populaire onderbuikgevoelens te vertolken – wilde zelfs een onzinnige en bij voorbaat juridisch onhaalbare motie indienen om het aantal studenten per wijk te beperken tot tien procent.

De soep werd uiteraard niet zo heet gegeten. Het studentenhotel ging niet door omdat de ondernemer de kosten voor een noodzakelijke asbestsanering te hoog vond, het Biologisch Centrum werd een Biotoop voor creatieven (voor hen hoefde het asbest blijkbaar niet te worden verwijderd) en de motie werd weer ingetrokken zonder dat de indieners hun gezonde verstand hoefden te gebruiken.

Toch staat er al jaren een studentencomplex in Haren zonder dat zich problemen lijken voor te doen. Toegegeven, veel kleiner dan wat er in het betwiste studentenhotel werd beoogd, maar ook minder geïsoleerd gelegen dan het voormalig Biologisch Centrum.

Aan een uiteinde van de Etmat staat dit appartementengebouw, met 20 kamers voor studenten, verhuurd door wooncoöperatie Lefier. Wel – verstandig – ietwat afgezonderd van de overige bebouwing aan Etmat, Tussenziel en Harstkampen, met een ruim gazon rond het complex.

Het is een hoekig pand, dat opvalt door z’n onopvallendheid. Vooral de combinatie van de in primaire kleuren gelakte deuren en ramen, de witte stenen en de al even witte stammen van het rijtje om het gebouw geplante bomen – berken naar ik aanneem – doet bijna on-Harens, en zelfs on-Hollands, aan.

En als dan het scherpe winterlicht door de wolken prikt, dan zet een fotograaf natuurlijk zijn camera op het statief om een opname te maken. Van de studenten had ik daarbij geen enkele last. Maar het was ook pas halverwege de middag toen ik de foto nam. Misschien sliepen ze nog…

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's