Geschonken door het GVB

Waar eens motorisch en visueel gehandicapten hun verkeersvaardigheden oefenden, moeten straks 70 woningen verrijzen. Straks is overigens na 2020, dus dat loopt niet zo’n vaart.

Het voormalig Noordelijk Verkeersoefenterrein – gelegen tussen Hemmenlaan en Kerklaan – is namelijk deelgebied 1 in de nieuwbouwplannen voor Haren-Noord. Plannen met een onnavolgbare nummering, waarbij deelplan 3 eerst werd gerealiseerd, gevolgd door  deelgebied 5/6 en helemaal aan het eind komt deelplan 1 van de grond. Logisch.

Het verkeersoefenterrein werd in – of kort voor – 1988 geopend, maar naar verluidt is het gebruik van de met ongetwijfeld aanzienlijke hoeveelheden gemeenschapsgeld gerealiseerde voorziening zeer beperkt gebleven.

schakelkast verkeersoefenterrein

Het terrein verkeert al jaren in een voortschrijdende staat van verwaarlozing. In 2010 maakte ik al eens een kleine fotoserie van de overwoekerde verkeersborden en andere verkeershulpmiddelen. Eerder, maar niet duidelijk is wanneer precies, besteedde de Harense blogger Holly Moors ook aandacht aan dit gebiedje. Toen werd “het gras nog steeds keurig gemaaid” en maakte het terrein nog een redelijk verzorgde indruk.

Maar onlangs ging ik er opnieuw kijken, om opgewekt vast te stellen dat de voorzieningen er nog deplorabeler bijstaan dan drieënhalf jaar geleden, daarbij ongetwijfeld geholpen door de deconstructivistische vaardigheden van scholieren van het naastgelegen Maartenscollege.

lantaarnpaal verkeersoefenterrein

Jammer is wel dat een aannemer recent in opdracht van de gemeente een voorschotje nam op het voor 2020 geplande bouwrijp maken van het terrein. Fraai overwoekerde wegen en stoepen werden met graafmachines opengehaald zodat de stenen en tegels gebruikt konden worden voor de aanleg van een fietspad tussen Kerklaan en Maartenscollege. Her en der liggen verse hopen puin en dat doet afbreuk aan de natuurlijke staat van ontbinding die het terrein eerder had.

Maar ach, als de natuur nog zes à zeven jaar haar inkapselende werk kan doen, komt dat vanzelf weer terug.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's