Vogelvrienden

Wieoew, wieoew, tsjek, tjilp, tweet, tweet. Het waren geen twitteraars die afgelopen donderdagavond deze vrolijke noten ten gehore brachten, maar de mooiste kooi- en volièrevogels uit onze provincie. Ze stonden in lange rijen kooien opgesteld in een van de kassen van Reinhart Orchideeën aan het Westerveen in Haren.

Daar organiseerde de Glimmer “Vogel Vrienden” dit jaar de Provinciale Groninger Kampioenschappen voor Kooi- en Volièrevogels. Zo’n 700 vogels waren ingebracht. Ze werden, mooi op soort en kleur gerangschikt, de afgelopen dagen tentoongesteld bij wat een van de grootste en ruimst gesorteerde orchideeënkwekers van ons land is.

De expositie werd geopend door wethouder Theo Sieling die ook de prijzen uitreikte en voorlas uit het juryrapport alsof hij zelf veel verstand had van siervogels, daarbij gesecondeerd door de VogelVrienden-voorzitter en een districtsvertegenwoordiger. De prijswinnaars gingen met een fraai gouden of anderszins gekleurd ei naar huis.

 

Daarna bewonderden de vogelliefhebbers elkaars gevederde vrienden. Kritisch en met waardering werd er gekeken naar de kleur, tekening, formaat, houding en conditie van de vogeltjes. Voor een leek zagen ze er allemaal prachtig uit.

 

Jammer was wel dat de beestjes in kleine kooitjes achter de tralies zaten. Zo spreekwoordelijk vrij als een vogeltje waren ze dus allerminst. Voor opgekweekte oranje kanariepietjes kan ik daar nog wel mee leven – hoewel ik dieren het liefst in het geheel niet in gevangenschap zie – maar het aanschouwen van een ‘origineel’ baardmannetje (niet op de foto gezet) brak wel een beetje mijn hart. Dit prachtige vogeltje hoort gewoon in het wild in de rietvelden te zitten bij Lauwers- of Zuidlaardermeer.

 

De tentoonstelling duurde maar kort. Zaterdagavond werden de kooien alweer door de kwekers opgehaald, dus wie naar de kassen van Reinhart had willen gaan om de vogels te bewonderen, is nu te laat. Maar voor een mooie expositie van de fraaiste orchideeën – die natuurlijk ook te koop zijn – kan men de rest van het jaar elke dag (ook op 1e en 2e kerstdag!) van 10 tot 17 uur bij Frans Reinhart en zijn vrouw Wilma Tingelaar aan het Westerveen terecht.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's