Tramwachthuisje

Tot de mooiste monumenten in Haren behoren de twee tramwachthuisjes langs de Rijksstraatweg. Het ene, van hout, staat aan de oostzijde, vlakbij de rotonde bij de Rabobank. De andere, wat mij betreft de mooiste van de twee, is van baksteen en staat aan de westkant van de Rijksstraatweg, ongeveer tegenover de Dr. Ebelsweg.

Bijzonder is dat zich in het wachthuisje een transformatorgebouw bevindt. Een combinatie die in onze provincie uniek is. Het wachthuisje is in 1926 gebouwd in opdracht van het P.E.B. (Provinciaal Electriciteitsbedrijf) Groningen toen de elektrische tram werd doorgetrokken van Haren naar De Punt.

De tram – lijn 5, in de volksmond de ‘buitenlijn’ genaamd – reed tot 1939. Toen werd de tram vervangen door een bus, omdat dit goedkoper was.

Tegenwoordig zijn de beide tramhuisjes nog steeds in gebruik als bushalte. Dat is goed, want een monument dat niet wordt gebruikt is een dood ding, ook al moeten we daarmee voor lief nemen dat de ruiten van het houten tramwachthuisje regelmatig worden vernield.

En als zo’n wachthuisje wordt gebruikt door wachtende busreizigers, dan moet er vanzelfsprekend een afvalbak worden geplaatst waarin de wachtenden hun lege boterhamzakjes kunnen deponeren, of hun snoeppapiertjes. Maar waarom zo’n lelijke, anachronistische blauwe doos? Een zwartmetalen of zinken bak zou toch veel meer recht doen aan dit rijksmonument? Zou de Rijksmonumentendienst hier toestemming voor gegeven hebben?

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's