Chaotisch gemeentehuis

Het meest besluiteloze besluit uit de 200-jarige geschiedenis van de gemeente Haren. Zo mag de uitkomst van de raadsvergadering over de gemeentelijke herindeling van afgelopen maandag wel worden genoemd.

Want gaan we nu wel of niet fuseren met de gemeenten Groningen en Ten Boer? En is het besluit daarover nu wel of niet uitgesteld? Komt er nu wel of niet een referendum? En als de uitkomst van de peiling die onder de bevolking gehouden gaat worden onverhoopt (wat mij betreft) uitwijst dat een meerderheid van de inwoners van de gemeente Haren – uit behoudzucht of omdat ze door diverse partijen en groeperingen bang zijn gemaakt dat Haren een stadswijk wordt waar als bij toverslag alle groen uit zal zijn verdwenen – kiest voor een fusie met Tynaarlo, is dat dan nu wel of niet bindend?

Nee, verheffend was het niet wat er zich die maandagavond in het gemeentehuis afspeelde. Zelfs de enige fractie die in deze raadsperiode toonde over gezond verstand én politiek fatsoen te beschikken, en die – als ze niet een onverstandig standpunt over de herindeling zou hebben – op mijn stem had kunnen rekenen bij de volgende verkiezingen, ging zich te buiten aan een beschamende aanval op de integriteit van waarnemend burgemeester Vlietstra.

Hoe kleiner de gemeente, hoe kleingeestiger de gemeentelijke politiek.

De afgelopen raadsvergadering was welhaast het ultieme bewijs dat Haren maar het beste met Groningen kan fuseren. Niet dat het dan heel veel beter wordt. Gemeentepolitiek blijft toch een beetje Tweede Kamertje spelen door meer of minder goedwillende amateurs.

Wel jammer dat het nieuwe gemeentehuis straks leeg komt te staan. Misschien kan het verbouwd worden tot een dorpshuis? Dan kunnen daar straks door een Harener amateurtoneelgezelschap voorstellingen tussen de schuifdeuren van de raadszaal gegeven worden. Allicht beter dan de klucht die afgelopen maandag werd opgevoerd.

Op zoek naar een Sinterklaascadeau? Denk eens aan het fotoboek Haren in foto’s. Verkrijgbaar via deze site en bij Bruna, Boomker, Mikkelhorst of Hortus.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's