Dochters van zeegod geshowed in Hortus

Fraaie herfstbloemen met een mythologische naam zijn vanaf vandaag te bewonderen in de Hortus. Vanmiddag werd de Nerine flower show officieel geopend door de directeur van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland, Eric Jansen.

De Nerine is een opvallende bolbloem die in het najaar bloeit, als andere bloemen (allang) over hun hoogtepunt heen zijn. Kenmerkend zijn de bloemblaadjes die sierlijk omkrullen. De roze Nerine is het bekendst, maar er zijn ook witte, oranje en zelfs rode. De naam van de bloem verwijst naar de vijftig mooie dochters – zeenimfen of nereïden genoemd – van de oude Griekse zeegod Nereus.

Van oorsprong komt de Nerine uit Zuid-Afrika. Het verhaal gaat dat er ooit een Nerine op de kliffen van het eiland Guernsey aanspoelde en dat de bloem zo in Europa terecht is gekomen. Daarom wordt de Nerine soms ook wel kliplelie genoemd.

Enkele tientallen genodigden waren aanwezig bij de opening en bezochten als eersten de bloemenshow in het Chinese paviljoen van de Hortus. De Neriden zijn nog tot en met 23 oktober te bewonderen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's