Raadhuisplein in tegenlicht

De lelijkste plek van Nederland. Ons Raadhuisplein werd vorig jaar voor die titel genomineerd door het VPRO-programma De Slag Om Nederland.

Het Raadhuisplein werd het niet. Terecht. Er zijn in Haren nog veel lelijker plekken te vinden. Wat te denken van de Oldehof, de parkeerplaats achter de Mitra? Of het treurig stemmende winkelcentrum De Brinken?

Toenmalig wethouder Gerben Pek vond indertijd de nominatie niet terecht omdat de bouwwerkzaamheden die toen gaande waren het plein een rommelig aanzien gaven. Bovendien was – en is – het plein nog niet af. Aan de oostzijde, waar nu parkeerplaatsen zijn, moet een nieuwe wand verrijzen in plaats van het oude gemeentehuis.

Pek had daar zeker een punt, al betwijfel ik in hoge mate of de invulling van de oostkant tot een veel fraaier plein zal leiden. Daarvoor is de rest al te onappetijtelijk. Vooral aan de noordkant, waar het nieuwe gemeentehuis staat, dat bijzonder lomp is aangesloten aan de op zichzelf al lelijke rijtje winkelpanden van onder andere bakker Haafs en de Scapino.

Nee, echt fraai zal het Raadhuisplein niet worden, tenzij er een bom valt en de hele boel van de grond af opnieuw kan worden opgebouwd – en dan nog moet er wel een gemeentebestuur zitten met enige stedebouwkundige en architectonische visie, iets waarop achtereenvolgende Harener colleges van B&W nimmer te betrappen zijn geweest. Misschien wordt dat beter als Haren straks onder de gemeente Groningen ressorteert…

Maar toch. Soms, heel soms – bij het juiste licht en vanuit de juiste hoek gezien – kan het Raadhuisplein opeens een beetje mooi zijn. Even, heel even maar. Daarna is het gewoon weer een plein. Lelijk, maar niet de lelijkste plek van Nederland. Niet eens van Haren.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's