Mysterieus en sfeervol festival in de Appèlbergen

Gewapend met ieder een houten klapstoel loopt een grote groep mensen ’s avonds over een met olielampen en fakkels verlicht paadje door het donkere bos. In de verte klinkt tromgeroffel. Een mysterieus gezelschap, dat nochtans geen kwaad in de zin heeft. Het zijn geen stropers, geen moordlustige types. Hier vindt geen duister voodoo-ritueel plaats.

Appelbergen-festival_DSC3499

Appelbergen-festival_DSC3505-j

Het zijn Glimmenaren die naar de zandverstuiving van de Appèlbergen lopen om  het allereerste Festival Appèlbergen te gaan aanschouwen. Of om daar op te treden. Want het is een festival vóór en dóór Glimmenaren.

Appelbergen-festival_DSC3538

Zo’n 25 artiesten, woonachtig in Glimmen of anderszins een band met het dorp hebbend, traden afgelopen vrijdagavond op. Amateurs en professionals. Jong en oud. Met dans, klassieke muziek, luisterliedjes en pop songs. Optredens van een hoger niveau dan je misschien zou verwachten. Met als verrassend hoogtepunt het sextet Glimmense altviolisten van het Noord-Nederlands Orkest NNO.

Appelbergen-festival_DSC3623

En wat een sfeer! Terwijl het langzaam steeds donkerder wordt, een uil in de verte licht onheilspellend roept en vleermuizen boven de open vlakte fladderen, klinken op de drie podia afwisselend de muzikale klanken van de optredende artiesten.

Appelbergen-festival_DSC3519

Dit alles professioneel en enthousiast aan elkaar gepraat door (nu nog) TV Noord-presentatrice Femke Wolthuis (binnenkort stapt ze over naar het NOS radiojournaal als nieuwslezer), die overigens ook schildert, aan cabaret doet en zingt, zoals ze later op de avond met haar vader, de Glimmense kunstschilder en musicus Willem Wolthuis, zou demonstreren.

Appelbergen-festival_DSC3695

De honderd toeschouwers – meer mocht niet van terreinbeheerder Staatsbosbeheer – genoten met volle teugen, zoals dat heet. En terecht. Het eerste Festival Appèlbergen smaakt naar meer. Het begin van een nieuwe traditie?

Appelbergen-festival_DSC3514De alom tegenwoordige Fré de Vries opende met mysterieus getrommel
Appelbergen-festival_DSC3525Dansgroep Laura Schut
Appelbergen-festival_DSC3551Jaap Bakker met dochter Joline en Fré de Vries
Appelbergen-festival_DSC3569De band De Kuip bracht zojuist een cd uit met door hen op muziek gezette sonnetten van de overleden Groninger dichter Driek van Wissen
Appelbergen-festival_DSC3638De prachtig uitgevoerde klassieke muziek door de altviolisten van het NNO paste wonderwel bij de mystieke atmosfeer van de Appèlbergen by night
Appelbergen-festival_DSC3686Willem en Willem; Willem Wolthuis en Willem Lutje Schipholt als het gelegenheidsduo Hot Club
Appelbergen-festival_DSC3607Appelbergen-festival_DSC3609 Vol overgave meespelen met de grote mannen…
Appelbergen-festival_DSC3644Lennart Hofstra en Joline Bakker vormen het duo L&J
Appelbergen-festival_DSC3715The Vultures speelden covers van uiteenlopende bands als Kings of Leon en Pink Floyd

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's