Een lome nazomeravond aan het meer

Een fraaie nazomeravond. Vroeg in het seizoen. Hoewel het pas half augustus is, voelt het al alsof de herfst is begonnen. Met soms mooi nazomerweer, dat wel.

Paterswoldsemeer_DSC3338

Aan het Paterswoldsemeer is de kalmte voelbaar die bij zo’n lome indian summer-avond hoort. De zon zakt langzaam onder de horizon bij het Scandinavisch Dorp. De wind – toch al zwak – gaat nog verder liggen. De zeilboten op de rimpelloze waterspiegel glijden statig huiswaarts, veelal geholpen door buitenboordmotor, peddel of boom.

Paterswoldsemeer_DSC3342

Een eenzame Laser, een klein eenmanszeilbootje, dobbert langzaam richting het clubhuis van watersportvereniging De Twee Provinciën. De zeiler meert zijn bootje af aan de steiger en gaat op het mooist gesitueerde terras van Haren een versnapering nuttigen met een groepje andere zeilers. Hun vrolijke conversatie draagt ver over het stille water.

Voor de aanwezige fotograaf een ideale gelegenheid om een foto te maken van een verstild meer tijdens het blauwe uurtje na zonsondergang. Met een bootje met gehesen zeil op de voorgrond.

Paterswoldsemeer_DSC3388

Net als ik de foto’s in de knip heb, breekt de groep zeilers op. De eigenaar van de Laser loopt de steiger op naar zijn vaartuig en vaart weg, de donkere nacht in, het donkere meer op. Windstil is het. Hij zeilt niet, maar pompt wind in het doek door het heen en weer te bewegen. Zo steekt hij zachtjes het meer over naar de Hoornsedijk. Op weg naar huis.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's