Aan de Jorissenvaart

Hemmen, iets ten noorden van waar het Nesciopark had moeten komen en waar nu de uitbreiding van het transferium is voorzien. Op het eerste gezicht lijken deze populieren pardoes midden in het weiland te staan, maar dat is niet het geval.

Ze markeren de Jorissenvaart. ‘Vaart’ is een wat deftige benaming voor deze sloot, die onder de A28 doorgaat en uitkomt in het Hoornsediep. De vaart werd in 1838 gegraven in opdracht van eigenaren van cichoreibranderijen in Hemmen. De teelt en verwerking van dit gewas vormde voor Haren in de 19e eeuw een belangrijke economische activiteit. Van de gemalen en gebrande cichoreiwortels werd een drank gemaakt waarvan de ietwat bittere smaak doet denken aan koffie. Er bevonden zich maar liefst vier cichoreifabrieken en zes -branderijen in dit gebied, die voor veel werkgelegenheid zorgden.

Nu is er vrijwel niets meer dat daaraan nog herinnert. Alleen een deels gedempte vaart – die de naam kreeg van Lodewijk Theodorus Jorissen, één van de eigenaren van een eveneens in Hemmen gevestigde zeepfabriek en die later (van 1852 tot 1893) burgemeester van Haren werd – en een rij populieren…

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Gelkinghe Groninganus est 28 oktober 2011

    Die vaart, toen dichtgegroeid, en de wallen erlangs, helemaal bezet met bereklauw, zijn vorig jaar zomer grondig schoongemaakt, toen een Groninger weblogger burgemeester Boumans van Haren en dijkgraaf Van Hall van het waterschap Hunze en Aa’s een alarmerend mailtje stuurde. In gezamenlijkheid was deze klus, waarop een belendende boer al ruim anderhalf jaar met smart wachtte, binnen veertien dagen geklaard. :-)

    http://www.google.nl/#sclient=psy-ab&hl=nl&source=hp&q=gelkinghe%20Jorissenvaart&pbx=1&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9b99ce708b9abbce&biw=1216&bih=845&pf=p&pdl=3000

© 2024 - Haren in Foto's