Landmark in zicht

Een paal met een windvaan. Handig voor het bootjesvolk dat hiervandaan het ruime sop van het Paterswoldsemeer kiest, denk je. Maar als je wat beter kijkt, dan zie je dat die paal met die windvaan nogal gestileerd is. Dit is duidelijk meer dan alleen een hulpmiddel voor watersporters. Is het kunst?

Het blijkt een landmark te zijn – één van de vier die de toegang tot de Eelderwolder nieuwbouwwijk Ter Borch markeren. De andere drie staan bij de toegangswegen; deze bij de toegangsvaarweg: de nieuwe vaarverbinding tussen Paterswoldsemeer en de Waterwijk, een van de drie buurten in Ter Borch.

Als je op het bruggetje staat dat de vaarverbinding kruist bij de Oude Badweg, zie je het landmark midden in het water staan, zo’n beetje op de gemeentegrens van Haren en Tynaarlo, waartoe Eelderwolde en dus Ter Borch behoren.

De landmarks zijn ontworpen door het Groninger stedebouwkundig bureau HKB. De vier palen van ruim 12 meter hoog zijn familie van elkaar: samengesteld uit dezelfde elementen, maar niet identiek. De drie palen bij de drie buurten van Ter Borch dragen ieder het logo van die bijbehorende buurt. De paal bij de vaarverbinding heeft een rode vlag.

Het is geen kunst, maar doordat er over de vormgeving is nagedacht, is het toch een stuk aardiger dan de uit voorraad leverbare markering van het fietsrouteknooppunt in Noordlaren waarover ik vorige week berichtte.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's