Stairway to heaven in de Onnerpolder

Een grote betonnen trap doemt plotseling op in de Onnerpolder. Aan het eind van de Zuiderhooidijk staat de kolos daar sinds 2004, als een stairway to heaven. “Gemaal Onnerpolder” staat er in kloeke letters op de zijkant. Want dat is het: een gemaal. Bedoeld om de waterstand in de polder op peil te houden.

Het dak van deze waterhuishoudkundige voorziening bestaat uit trapvormig gelegde betonnen platen. Zodat je het gemaal kan beklimmen. Het is een geliefde plek voor vogelaars. Je hebt er een schitterend uitzicht over de Westerbroekstermadepolder.

Ontelbaar veel vogels kan je van hieruit zien – algemene soorten, maar ook meer zeldzame exemplaren. Als je geluk hebt, kan je zelfs een zeearend zien overvliegen, vanwege de grote spanwijdte van zijn vleugels ook wel de vliegende deur genoemd.

Als je je op het dak van het gemaal bevindt, ben je al een stukje dichterbij de imposante vogel. Maar zo hoog in de lucht als onze gevederde vrienden komt geen mens. Zelfs niet als hij op de bovenste trede van de stairway to heaven staat.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's