Huizenprijzen in Haren

Het “Wassenaar van het Noorden”, zo wordt Haren vaak genoemd. Hoe terecht dat is bleek gisteren maar weer eens toen Woningmarktcijfers.nl gegevens over de ontwikkeling van huizenprijzen in 2010 presenteerde.

Daaruit blijkt dat koopwoningen in Blaricum het duurste zijn, op de voet gevolgd door Bloemendaal, Laren en het naar de vierde plaats gezakte Wassenaar. Wie zou verwachten dat Haren daar vlak achter zit komt bedrogen uit. De groene parel van het Noorden vinden we qua huizenprijzen terug op een bescheiden 74e stek (van de 430 Nederlandse gemeentes). Wel is Haren de gemeente met de hoogste huizenprijzen in de provincie Groningen. Een aantal andere Groninger gemeentes vinden we terug aan de onderkant van de ranglijst. Zo eindigde Pekela als 430e en laatste, vinden we Oldambt op de 429e plek, Delfzijl op nummer 427 en de gemeente De Marne op 426.

De gemiddelde prijs van een koopwoning in 2010 lag in Haren iets onder de drie ton. Dat scheelde bijna een half miljoen met de koopsom van een gemiddelde Blaricummer villa, die 789.000 euro opbracht. Een huis in Bloemendaal ‘deed’ 667.000 euro en een woning in Laren ruim 6 ton. Een stulpje in Wassenaar was nog altijd goed voor 558.000 euro.

Opvallend is dat de gemiddelde huizenprijs in Haren met 10% daalde ten opzichte van 2009. Wat dat betekent voor de OZB-taxatie staat nog te bezien. Ik heb het vage vermoeden dat die niet 10% lager zal uitvallen dan vorig jaar. En als de taxatiewaarde toch lager ligt, zou dan de grondslag per duidend euro misschien ruwweg eentiende worden opgekrikt?

Wie behoefte heeft aan “harde” feiten om straks bezwaar te maken tegen zijn OZB-aanslag: een overzicht van huizenprijzen per gemeente in 2010 is hier te vinden.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's