Doorgeschoten trein zorgt voor hinder

Een defecte trein bij station Haren heeft zaterdagmiddag voor veel hinder gezorgd voor treinreizigers én voor het wegverkeer dat gebruik wilde maken van de spoorwegovergang bij de Oude Middelhorst.

 

De stoptrein uit Groningen had om ongeveer kwart voor vier problemen met de remmen en schoot daarom door bij station Haren. Zo’n honderd meter verder dan de bedoeling was, kwam de trein tot stilstand. Net voorbij het perron, het achterste treinstel blokkeerde de voetgangersovergang naar het tegenoverliggende perron.

De spoorbomen bij de overgang aan de Oude Middelhorst bleven door de positie van de trein ook langdurig gesloten. Voetgangers, fietsers en na enige tijd ook automobilisten die het wachten beu waren, slalomden tussen de gesloten spoorbomen naar de overzijde, waarbij gevaarlijke situaties ontstonden. Na enige tijd was de politie ter plekke om het verkeer te regelen.

Op het station maakten reizigers die in Haren moesten zijn, de grote stap uit de trein. Ook reizigers die vermoedden dat de vertraging langdurig zou zijn en erop gokten dat alternatief vervoer hen eerder op de plaats van bestemming zou brengen, stapten uit en zochten bussen naar Assen of Groningen, en taxi’s. Reizigers die in Haren de trein naar Groningen wilden nemen, moesten de rails ter hoogte van de perrons oversteken.

Passerende treinen reden stapvoets. Tussen Groningen en Assen werd tijdelijk over enkel spoor gereden, waarbij treinen richting Assen de linker “rijbaan” gebruikten.

Na ruim een uur gaven politie, NS en Prorail – die onderzoek deden naar het incident – de trein vrij, zodat deze enkele tientallen meters naar achteren kon rijden. Toen de trein weer naast het perron stond, konden de passagiers eindelijk uitstappen. Enige tijd later reed de defecte trein langzaam richting de NedTrain werkplaats in Onnen. Pas toen gingen ook de spoorbomen op het station en aan de Oude Middelhorst weer open. De stremming had toen ruim anderhalf uur geduurd.

De passagiers stonden op dat moment nog vergeefs op het perron te wachten tot een andere trein hen verder kon vervoeren naar hun plaats van bestemming. Velen van hen stond overigens ook verderop nog vertraging te wachten, want wegens werkzaamheden reden er geen sneltreinen tussen Zwolle en Amersfoort.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's