Rondje Bolhuissteeg

Op een korte, avondlijke rondwandeling via Oosterweg, Bolhuissteeg en Kerklaan komt men van alles tegen.

Bijvoorbeeld deze ontmaskerde put.

Maar ook een overwoekerde tourniquet, die zijn functie reeds langs lijktte hebben verloren. Het pad erachter is nog zichtbaar en wordt blijkbaar gebruikt als sluiproute naar de parkeerplaats van de Hortus.

Vlak naast de fietsenstalling bij de Hortus ligt een volledig overbodige brug die leidt naar een schijnbaar in onbruik geraakte paardenschuur, die ook gewoon vanaf de weg met een eigen oprit bereikbaar is. Het gras staat er kniehoog.

Even verderop wordt de toegang naar het sportpark Harener Holt, alwaar hockeyvereniging GHHC haar thuisbasis heeft, keurig aangegeven. Hockeyvereniging, zei u? Waarom staat er dan een pictogram van een golfspeler op het bord?

Maar het mooist zijn de bermen tussen rijweg en fietspad van de Kerklaan. Doordat er niet gemaaid wordt – hulde aan de gemeente voor dit bermbeheer! – krijgen allerlei wilde planten en grassen de kans te groeien. Niet alleen ziet dat er zomers uit, het is ook goed voor de biodiversiteit. Ik ben geen kenner, maar ik moet me toch wel akelig vergissen als het niet de gevlekte rietorchis (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa var. junialis) is die hier welig tussen de boterbloemen tiert. Weliswaar niet erg zeldzaam (hoewel Wikipedia dat ten onrechte wel meldt), maar toch beduidend minder voorkomend dan de gewone rietorchis (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa), en beschermd. Niet plukken of uitgraven dus (kan een boete opleveren, en poten in eigen tuin heeft geen zin omdat het plantje zijn specifieke biotoop nodig heeft). Gewoon langslopen en van genieten!

Orchis_DSC2689

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's