Starttoren

Bij de watersportvereniging De Twee Provinciën is het bezoek dat HM Koningin Beatrix a.s. zaterdag aan de jubilerende club zal brengen, het gesprek van de dag. De jubilaris is er helemaal klaar voor, de verenigingsfaciliteiten liggen er spic en span bij.

Meest opvallend – naast het bijzondere en fraaie clubhuis – is de starttoren. Die is dit jaar met het oog op het jublileum grondig gerenoveerd en in oude luister hersteld. Zo zijn de oorspronkelijke kleuren weer aangebracht, en geheel toevallig voert oranje daarin een opvallende boventoon.

De starttoren dateert van 1954 en is ontworpen door de in Haren geboren architect Kristiaan Martinus Henderikus (Kris) Bulder (1921-2004). Zijn werk wordt gekenmerkt door het gebruik van beton en het spel tussen horizontalen en verticalen, en dat zien we terug in deze starttoren. Het ontwerp voorzag erin dat de poten van de toren een veel donkerder tint grijs kregen dan het beton van de cabine, waardoor de illusie ontstond dat deze laatste zweeft.

Kris Bulder is de zoon van de bekende(re) Groninger architect H.B. (Henderikus Bernardus) Bulder. Bulder jr. ontwierp naast de starttoren van de VWDTP onder andere enkele villa’s in Helpman. Met de renovatie van de starttoren heeft de watersportvereniging recht gedaan aan het fraaie ontwerp van deze Harener architect.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Gelkinghe 29 juni 2011

    Mooi ding, inderdaad.

© 2024 - Haren in Foto's