Dameskleedlokaal werd karakteristiek clubgebouw

Het nieuwe clubgebouw op sportpark Onnerweg – pardon, sportpark “De Koepel” – heeft z’n hoogste punt bereikt. Het zal door de voetbalverenigingen Haren en Gorecht broederlijk worden gedeeld.De derde bespeler van het complex, atletiekvereniging ATC ’75, blijft liever op zichzelf. Hardlopers en voetballers, dat mengt niet goed.

Dat mag bijvoorbeeld blijken uit een brief van 24 mei 1983 aan B&W van Haren, waarin toenmalig voorzitter Van der Mark van ATC ’75 zich over een aantal onverkwikkelijkheden beklaagt:

“Met name de laatste maanden wordt onze jeugd bij het verspringen als schietschijf gebruikt door de voetballers, die op het vlakbij liggende oefenveld bezig zijn. Bij het terughalen van hun projektielen (ballen) lopen ze dan ook nog zonder uit te kijken over de aanloop, de jeugd daarbij gevaarlijk hinderend en die aanloop met hun schoenen vernielend. (…) Overleg met de verantwoordelijke voetbaltrainer, die het probleem wel onderkent, heeft niet tot resultaat geleid. Er wordt niet naar hem geluisterd.”

Nadat de atletiekvoorzitter melding heeft gemaakt van voetballers die niet alleen over de aanloop van het verspringen lopen maar ook over die van het hoogspringen, waardoor ook deze onbruikbaar is geworden, en van de modderpoel waarin het veldje voor kogelstoten en speerwerpen is veranderd doordat het tegen de afspraken in ook als voetbaltrainingsveld wordt gebruikt, doet hij zijn beklag over het gebrek aan kleedruimte.

“Herhaaldelijk werden de kleren van onze jeugdige atleten op de grond gegooid of buiten gedeponeerd. Als daar iets van werd gezegd, dan was een ordinaire scheldpartij het antwoord. Nadien werden de kinderen zelfs weggepest. Overigens kwam het ook regelmatig voor, dat er gewoon geen ruimte was, die door ons gebruikt kon worden, omdat er meerdere wedstrijden waren (o.a. van dames) en men niet toestond, dat onze jeugd zich dan bij de voetballers ging omkleden. Gezien eerdere ervaringen was dat waarschijnlijk wel een verstandige beslissing.”

Nee, het is maar goed dat de atleten geen medegebruikers worden van het nieuwe clubgebouw.

Gelukkig maar, want zo blijft het huidige, karakteristieke onderkomen van ATC bewaard. Wel zal het clubgebouw worden verbouwd en gemoderniseerd. Hoe precies, is nog niet bekend. Daar wordt met de gemeente over overlegd. Kwestie van geld. Hopelijk niet te ingrijpend, want hoewel gedateerd, is het zó mooi!

Het gedeelte rechts op de bovenste foto is in 1962/’63 gebouwd als kleedruimte voor de dames van de inmiddels niet meer bestaande hockeyclub HMC en studentenhockeyvereniging Forward. Later gebruikte Gorecht de twee kleedkamers, totdat die club in 1977 verkaste naar de Oosterweg. Toen kreeg ATC ’75 er haar thuishonk. In 1984 werd, na lang soebatten bij de gemeente, het gedeelte links bijgebouwd, als ‘oefenruimte’ voor de atleten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's