Allium ursinum

Hoewel ik absoluut geen kenner ben op het gebied van bloemen en planten, ben ik er toch zeker van dat dit daslook (Allium ursinum) is. Daslook is in Nederland een vrij zeldzame plant, die paradoxaal genoeg daar waar hij voorkomt in groten getale aan te treffen is. Zoals in de berm van de Oosterweg in Haren, vlakbij de voetbalvelden van Gorecht.

Niet alleen de berm, maar ook en vooral de aangrenzende voortuin van de nabijgelegen woning zijn deels overwoekerd door deze plant uit de lookfamilie.

Daslook in in Nederland beschermd, en plukken of uitgraven in het wild is dan ook wettelijk verboden. Dat is jammer, want de bladeren hebben een zachte bieslookachtige smaak. Ze kunnen rauw, fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen mits de plant nog niet gebloeid heeft. Vroeger werden er ook geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven, onder andere tegen wormen, darmklachten en aderverkalking.

Een kleine kilometer verderop trof ik onderstaande, bolvormige bloem, die me voorkwam als mogelijk een uitgebloeide daslook. Ook de bladvorm vertoont overeenkomsten, maar atypisch is dat deze bloem solitair voorkwam. Wellicht is het toch een geheel andere plant. Wie er verstand van heeft, mag zich melden.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Gelkinghe 11 mei 2011

    Aan de verweesde rand van het oude Sterrebos bij de Waterloolaan in stad zie je ze ook veel. En op bepaalde plekken in het Stadspark.

© 2024 - Haren in Foto's