Nieuwe kunst

En toen stonden er zomaar opeens drie (verwante) kunstwerken tussen Dorpskerk en Clockhuys. Geen idee waar het vandaan komt, wie de maker is, en of ze permanent blijven staan. Ik hoop – eerlijk gezegd – van niet, want los van de esthetische waardering die je aan de werken kunt geven, is de locatie ervan volkomen verkeerd gekozen. Vooral door hun afmetingen en de geringe afstand tot twee nabijgelegen beeldwerken – Meisje met hoofddoek, dat in het gras bij het toegangspad naar De Brinkhorst staat, en Nieuw begin, de halve maan tussen Dorpskerk en ’t Clockhuys – worden deze twee geheel overvleugeld.

Het is te wensen dat de gemeente Haren een serieus werk gaat maken van kunst in de openbare ruimte, en met gericht beleid kunst inzet om de bebouwde omgeving iets extra’s te geven, in plaats van het lukraak neerzetten van objecten die geen relatie hebben tot – en geen wisselwerking aangaan met -hun omgeving.

Verder Bericht

Vorige Bericht

6 Reacties

 1. Haren in foto's 13 mei 2011

  @Gelkinghe: Yes, dat is ‘m. Bedankt. En ik dacht nog wel dat het werk van de hand van een of andere plaatselijke amateur was. Niet dat ik het nu ik weet dat het van een officiële kunstenaar afkomstig is wel mooi vind…

 2. Haren in foto's 13 mei 2011

  Op basis van de informatie van Gelkinghe dat de kunstenaar Jaap van Meeuwen is, kon ik verder zoeken. Het blijkt dat in de Hortus van 29 mei tot 2 oktober een expositie plaatsvindt van beelden van 22 Groningse kunstenaars. Daarin zijn 3 werken opgenomen van Jaap van Meeuwen. Ik neem er vergif op in dat het om de 3 sculpturen gaat die nu bij het Clockhuys zijn geplaatst. Daar is Van Meeuwen overigens docent beeldende kunst. Of dat nu betekent dat je zomaar 3 objecten in het openbare gras mag neerzetten…

  http://www.hortusharen.nl/algemeen/231-expositie-beeldhouwers.html

  http://www.clockhuys.com/medewerkers/beeldende_kunst_docenten/model_portrettekenen

 3. Eva Cats - PR 't Clockhuys-CKC 19 mei 2011

  In het kader van de expositie “Hortus Haren Hollands Podium voor Groningse Kunstenaars”
  (Zie ook http://www.hortusharen.nl/algemeen/231-expositie-beeldhouwers.html) heeft kunstenaar Jaap van Meeuwen grote werken naar de Hortus in Haren en (uiteraard weer andere werken) naar ’t Clockhuys-CKC gebracht. Deze expositie staat al enige tijd op: http://www.clockhuys.com/home/77, dus “lukraak” zouden wij het niet willen noemen.
  In het kader van dit evenement wordt tevens een workshop georganiseerd door de kunstenaar zelf: boetseren in was. De kunstenaar zal eerst over zijn werk vertellen en aan de hand hiervan gaan de deelnemers aan de slag met het maken van een draadfiguur dat zij daarna zullen bekleden met was.
  Wellicht kunt u voortaan eerst onze website bekijken zodat u op de hoogte bent van onze activiteiten.

 4. Hanny 9 juni 2011

  Ik zou in het vervolg maar niet zo snel schrijven ergens vergif op in te nemen, zet die gifbeker in dit geval maar aan uw lippen, in de Hortus in Haren staan nog eens 3 schitterende beelden van de hand van Jaap van Meeuwen ook gemaakt van oud ijzer. Bovendien is aan hem gevraagd enkele beelden bij het Clockhuis te plaatsen, ze staan daar dus op verzoek.

 5. Hanny 9 juni 2011

  het Clockhuys met y

© 2024 - Haren in Foto's