Groen licht

Haren heeft sinds enige tijd groen licht. Bij het fietspad langs het Noord-Wilemskanaal zijn – aan de kant van het dorp – lantaarnpalen met groene lampen geplaatst. Milieuvriendelijker, omdat ze minder energie verbruiken bij dezelfde lichtopbrengst. Ook is groen licht voor vogels – en mogelijk ook voor andere dieren – minder verstorend, hoewel het maar de vraag is of dat hier relevant is. (Dat is het wel op de Noordzee, waar platforms voor de winning van olie en gas in het licht baden, dat om veiligheidsredenen niet kan worden uitgeschakeld. Trekvogels worden door dat licht aangetrokken en blijven onder bepaalde omstandigheden – ’s nachts bij bewolkt weer – urenlang om de platforms heen cirkelen waardoor ze zoveel energie verspillen dat ze onvoldoende kracht overhouden om nog het vasteland te bereiken. Onderzoek door de NAM leerde dat dit probleem bij groen licht veel minder speelt. Maar dit terzijde.)


Een probleem bij het groene licht langs het kanaal is dat de bewoner van het naastgelegen huis er veel last van heeft. De dichtst bij de Meerweg geplaatste lantaarn schijnt de hele avond en – belangrijker – nacht bij hem naar binnen. Dat zou bij wit licht uiteraard ook het geval zijn geweest, maar omdat dat een neutralere kleurtoon heeft ware dat al minder hinderlijk. De bewoner zou het liefst willen dat de eerste lantaarn wordt uitgeschakeld, of van een bewegingssensor wordt voorzien, zodat de lamp alleen aanknipt als er een fietser aankomt om na enige tijd weer te doven. Hij zegt daarover al eens met een wethouder te hebben gesproken die beloofde er naar te kijken, waarna de bewoner niets meer heeft vernomen. Ik kan me voorstellen dat de gemeente terughoudend is met het permanent uitschakelen van de betreffende lantaarnpaal, vanwege (een gevoel van) onveiligheid voor fietsers. Een bewegingssensor lijkt me storingsgevoelig en het komt me voor dat het steeds aan- en uitfloepen van het licht voor de bewoner ook storend is. Maar er is een hele simpele oplossing: een kap aan de armatuur bevestigen die het licht afschermt in de richting van de bewoner. Kan niet veel kosten, is zeer afdoende en onderhoudsvrij. Met een beetje goede wil moet de gemeente dat nog voor sinterklaas geregeld kunnen hebben, lijkt me.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's