Tranendal

Deze foto maakte ik afgelopen zondag – tijdens dezelfde wandeling als deze foto – maar ik had hem nog niet op dit blog gepubliceerd. Wel op mijn andere fotoblog en op Flickr (update: beide inmiddels niet meer actief), en daar is hij opgemerkt door de redactie van het fotomagazine Focus, die hem selecteerde voor een reeks foto’s ter inspiratie: 20 heerlijke Hollandse winterfoto’s.

Ik nam deze foto aan het begin van het pad Tranendal, in het verlengde van de Dalweg (bij het viaduct over het spoor, tussen Glimmen en Onnen). Maar wie weet waar de naam Tranendal vandaan komt of op gebaseerd is?

AANVULLING 7-4-2024:

Een lezer meldt ons n.a.v. dit bericht het volgende:

Voor zover ik weet was de naam Tranendal vroeger de naam van de hele Dalstraat. Dat is veranderd toen sommige bewoners niet in een straat met zo’n naam wilden wonen. Toen is het deel waar huizen aan staan omgedoopt in Dalstraat. Ik heb een keer gezien dat ‘Tranendal’ op het straatnaambordje, op een plek waar het nu Dalstraat heet, met verf was doorgestreept, door een bewoner, naar verluidt. Jammer.
Mijn vader heeft er tijdens WO2 een poos ondergedoken gezeten bij zijn grootouders.

De uitleg die ik een keer kreeg over de naam Tranendal was deze:
De mensen die er woonden waren zo arm dat ze hun huizen warm stookten met een slechte kwaliteit turf, wat veel rook gaf en leidde tot tranende ogen.
Ik vermoed dat dit niet de enige uitleg is.

Waarvoor dank!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's