Overbodig verkeersbord?

In de categorie “overbodige verkeersborden” lijkt dit bord bij de inrit naar de Aldi hoge ogen te gooien. Immers, is het niet de basis van onze verkeersregels dat verkeer van rechts altijd voorrang heeft, tenzij anders aangegeven (en behoudens enkele uitzonderingen, zoals bij trams)?

 

Toch voorziet het in een behoefte, omdat de situatie aan de Jachtlaan onduidelijk is, zoals ook te lezen valt in dit artikel op de website van Haren de Krant, uit 2007. Daarin wordt ook melding gemaakt van dit “tijdelijke” verkeersbord, dat er nu dus alweer zo’n drieënhalf jaar staat, en waarvan ik me afvraag of dit de meest heldere oplossing is voor de verkeerssituatie ter plekke. Het is toch al een onoverzichtelijk punt, met de kruising met de Kerkstraat (druk vanwege Albert Heijn) schuin tegenover de toegangsweg naar het Aldi-parkeerterrein.

Als amateur verkeerskundige zou ik gekozen hebben voor een andere oplossing, bijvoorbeeld het bestempelen van de weg naar de Aldi als in-/uitrit en dat door middel van een drempel tot uitdrukking brengen, of er een voorrangskruising van maken.

Hoe dan ook, het levert nu in ieder geval een foto op met een ietwat redundante waarschuwing, die de wenkbrauwen even doet fronsen. Iets wat blijkbaar ook de redactie van de fotorubriek “Mijn Foto” van de Volkskrant vond, want deze foto werd vorige week zaterdag in die rubriek opgenomen (rechtsboven). De andere foto’s daarin laten overigens zien dat het nog veel curieuzer kan. Wat bijvoorbeeld te denken van een bord met als opschrift Bij groen licht heeft linksaf rood of Let op! Scheve bomen?

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. H. Wortelboer 6 maart 2011

  Net als het bord “Let op: fietsers van rechts voorrang” bij Molenkamp, als fietsers voorrang krijgen als ze van het Raadhuisplein komen. Gevaarlijk vind ik het, maar ja, de gemeente heeft het Shared Space concept verkeerd geinterpreteerd.

 2. Marco 7 maart 2011

  Dit verkeersbord lijkt overbodig maar is het niet. Het is op nadrukkelijk verzoek van de redactie van het Harener Weekblad geplaatst.

  Er hadden zich enkele malen binnen een week bijna-ongelukken voorgedaan en er ontstonden ruzies door de onduidelijke verkeerssituatie.
  Zo heeft een instructeur van een rijschool eens een mevrouw uitgescholden, die dacht dat ze van rechts kwam en dus voorrang had. De rij-instructuur dacht van niet, omdat het om een uitrit zou gaan.
  Het was dus wachten tot er echt een ongeluk zou gebeuren. Bij mijn weten is dat tot nu toe niet het geval. Door dit verkeersbord?

  Groeten, Marco in ’t Veldt

© 2024 - Haren in Foto's