NK marathonschaatsen op natuurijs

Vandaaag vond op het Zuidlaardermeer het NK marathonschaatsen op natuurijs plaats. Het vier kilometer lange parcours dat op het ijs was uitgezet, bevond zich zowel op het Drenste stuk van het meer als op Harens grondgebied.

Om half negen vanochtend startten de vrouwen voor hun race over 60 kilometer. Winnaar werd Maria Sterk die op de meet haar medevluchtster Mireille Reitsma te snel af was. Derde werd Daniëlle Bekkering, die de snelste was van het achtervolgende groepje.

Voor de mannen, die 100 kilometer moesten afleggen, klonk het startschot om half elf. Het kampioenschap werd na een spannende en zware race veroverd door Jorrit Bergsma, die in de sprint Douwe de Vries versloeg. Het tweetal had in de slotfase een voorsprong veroverd op de rest van het peloton. Derde werd Ingmar Berga.

Het NK vond plaats in een winters decor. De harde, snijdend koude wind en de voortdurende sneeuwval maakten de races zo zwaar dat bij de mannen slechst een twintigtal van de gestarte ruim honderd rijders de finish haalde. Ook bij de vrouwen waren veel uitvallers. Na enkele ronden was het damespeloton reeds gehalveerd.

De organisatie van het evenement, in handen van ijsvereniging De Hondsrug uit Zuidlaren, was uitstekend, met dank aan de vele vrijwilligers die de baan veegden, het publiek gastvrij ontvingen en toerschaatsers van de baan probeerden te houden – dat laatste zonder veel succes overigens.

In de perskamer kwam ik schaatscrack Jan Uitham tegen, nog altijd even kwiek en monter, en volgaarne bereid te poseren voor een foto.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. Wytske 11 februari 2010

  Mooie foto’s!

 2. Bob 11 februari 2010

  Petje af, je hebt de hele ochtend de kou getrotseerd!
  Enneh… ben jij in het bezit van een perskaart? Dan zal ik de volgende keer het HW naar jou doorverwijzen.

 3. Haren in foto's 12 februari 2010

  @ Bob: ’t was inderdaad koud, vooral toen in de loop van de mannenrace de ijzige wind aantrok. Gelukkig waren er in de perskamer erwtensoep en broodjes worst (goeie sponsor heeft de KNSB).
  En ja, ik heb een perskaart (ben lid van de SFVN) en kreeg gemakkelijk een accreditatie. Overigens kon je ook zonder prima foto’s maken, behalve misschien van de finish.

© 2024 - Haren in Foto's