Meer beverfoto’s

Vandaag weer bij de Hoornsedijk opnames gemaakt van de bever. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat hij geen acte de présence zou geven, maar ten langen leste liet het dier zich toch zien aan de (sterk uitgedunde) schare natuurfotografen.

Dat de bever zijn ‘kunstjes’ zo uitgebreid en schijnbaar onbeschroomd ten toon spreidt, is mede te ‘danken’ aan de duivenman, die hier in Haren dagelijks het lokale ecologische systeem komt verstoren door her en der emmers duivenvoer uit te strooien zodat zowel vliegende als kruipende ratten hun buikjes rond kunnen eten en zich ongebreideld weten te vermenigvuldigen. Deze zelfbenoemde hoeder des dierenwelzijns rekent namelijk ook de bever tot zijn invloedssfeer, en komt het waterdier tweemaal daags van een eenvoudige doch voedzame wittebroodsmaaltijd voorzien. Het slimme beest ziet de beverman al van verre aankomen en laat dan terstond de rietstengel waaraan hij (de bever dan) zat te knabbelen voor wat het is, om zich naar de plek te spoeden waarvan hij weet dat daar spoedig het manna uit de hemel zal komen nederdalen.

Aan zijn onnatuurlijke handelswijze meent de bevervoederaar vervolgens het recht kunnen te ontlenen om omstanders af te snauwen dat ze te dicht bij de bever komen waardoor het bang zou kunnen worden, om daarna de fotografen te commanderen dat ze nu maar weg moeten gaan, want “jullie hebben nu wel je plaatjes gemaakt”, daarbij populair-wetenschappelijk praatjes debitterend over de wijze waarop de bever zijn burcht zou kunnen maken en over het belang van wakken in deze vorstperiode (dat laatste is overigens waar, maar blijkbaar heeft hij niet goed naar Gerrit Hiemstra geluisterd, want anders zou hij weten dat het Hoornsediep morgen door de invallende dooi waarschijnlijk één groot wak is). Ik ben vergeten hem te vragen waarom hij de constitutie van bever en vogels zo onverantwoord ondermijnt door het serveren van witbrood. We weten inmiddels toch allemaal wel dat volkorenbrood veel gezonder is…

Verder Bericht

Vorige Bericht

6 Reacties

 1. Gelkinghe 21 februari 2010

  Ik kwam vanmiddag ook nog voorbij en zag inderdaad een vrij indrukwekkende xamera rondlopen. Was jij dat?

  Ik had een rood petje op, kwam zo ongeveer om half vier, vier uur voorbij. Toen stonden er zes auto’s, Geen bever te bekennen.

 2. Haren in foto's 22 februari 2010

  @ Gelkinghe: Nee, dat was ik niet; ik heb niet zo’n toeter en was er pas om een uur of vier – wist dat de bever zich pas om half vijf zou laten zien ;)

 3. Jan K. 23 februari 2010

  Prachtige foto’s van die bever.
  Ik blijf het bijzonder vinden.

 4. Gelkinghe 23 februari 2010

  Ik hoorde dat de bever zijn vaste tijden heeft. Net zoals meneer Verweij met zijn lekkere wittebroodhapjes.

 5. Gelkinghe 23 februari 2010

  Ik hoorde dat de bever zijn vaste tijden heeft. Net zoals meneer Verweij met zijn lekkere wittebroodhapjes.

 6. stadsecoloog Wout Veldstra 19 maart 2010

  We zijn in de stad wel blij, dat heer Verweij een nieuwe bezigheid heeft gevonden. Sinds hij hier stopte met duivenvoeren hebben we geen problemen meer.
  Compliment voor de foto’s, overigens!

© 2024 - Haren in Foto's