Verkiezingskoorts

Met nog vijf dagen te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen – woensdag 3 maart – steeg ook in Haren de verkiezingskoorts tot ongekende hoogte. Vanmiddag vond er in het Clockhuys een verkiezingsmarkt plaats, waar alle partijen zich in stands presenteerden met folders en partijprullaria, zoals pennen en ballonnen. Na een rustig begin nam in de loop van de middag het aantal bezoekers toch toe en maakte menigeen gebruik van de mogelijkheid om met de aspirant-raadsleden van gedachten te wisselen.

Op de rustige momenten konden de bemanners van de CDA-stand gezellig met elkaar babbelen.

En de VVD-representanten hadden alle tijd om het Harener Weekblad te spellen.

Ook buiten ontplooiden de partijen activiteiten om de kiezer te verleiden. De VVD had paard en wagen van stal gehaald, onder het mom: “Laat de VVD de kar trekken”.

Het CDA deelde bananen uit. Volgens de partij om Haren voor financiële uitglijders te behoeden, maar kwade tongen beweerden dat je met de christen-democraten altijd de pisang bent.

GroenLinks hield het gewoon bij folderen.

De PvdA deelde tradioneel rozen uit. Het had daarvoor een echt Kamerlid ingezet: Marianne Besselink, wie kent haar niet?

De verhoudingen in de Harense gemeentepolitiek zijn goed, vooral als je van de concurrent een gratis roos krijgt. Daar kan je nog eens mee thuis komen.

Binnen hadden de lijsttrekkers niet alleen aandacht voor de kiezers, zoals hier Theo Berends (CU) en Anje Toxopeus (PvdA; lijsttrekker Ton Sprenger heb ik niet gezien)…

… maar ook voor elkaar. De coalitiebesprekingen waren hier en daar al begonnen. VVD en CDA vinden elkaar ongetwijfeld op het gebied van de gemeentelijke financiële huishouding.

En GVH-lijsttrekker Mariska Sloot, die zich tegen haar gewoonte in erg op de achtergrond hield, toonde veel interesse voor het D66-program.

GroenLinks en D66 concurreerden op het thema duurzame energie. Jeroen Niezen deelde molentjes uit.

En D66-kandidaat Oscar Keet liet zich graag fotograferen onder het paneel dat aangeeft hoeveel stroom er door zonnepanalen wordt opgewekt.

En verder stond Jeroen Niezen er wat verloren bij,

terwijl Theo Berends een zelfverzekerde indruk maakte, waarschijnlijk door de miljoen euro die hij deze week in z’n zak bleek te hebben,

liet René Valkema zich al haast kronen tot wethouder van de gemeente Haren,

en dacht Hein Frima er verder het zijne van.

Het was een boeiende middag. Met als apotheose het prullarium dat ik nadat ik het Cockhuys verliet aantrof op mijn fiets: een D66-zadeldekje. Dat behoedde me toch maar mooi voor een nat achterwerk. Kijk, zo’n politieke partij, daar heb je nog eens wat aan als burger. Mijn stem hebben ze al bijna.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Bob de Vries 27 februari 2010

    Die bananen hebben de Harener CDA-ers zeker ‘geleend’ van hun Groninger broeders en zusters (www.debvanbanaan.nl).

    Frau Antje heet in het echt Anje.

    Mooi komisch blogje. Heel democratisch laat je alle partijen aan bod komen.

  2. Haren in foto's 27 februari 2010

    @Bob: Oeps, zal haar naam snel verbeteren.

© 2024 - Haren in Foto's