Vooruit dan maar… nog meer ijspret

Oké, ’t is wat saai misschien (en nou niet opmerken dat het hier altijd saai is…), maar ’t is er de tijd voor, daarom nog maar wat ijspret. Ik heb zelf nog niet op de ijzers gestaan – vreselijk, maar morgen zal het toch echt “hêve”, ijs en weder dienende ;) – maar toen ik er vanmiddag langs fietste, heb ik nog snel even een foto gemaakt van het schaatsen op Sassenhein. Het was er druk en sfeervol, hoewel het meer dan gisteren de uitstraling van een gewone ijsbaan (maar dan wel een hele grote) heeft gekregen, omdat de (nieuwe) uitbater van de naastgelegen uistpanning nu ook voor een luidspreker met schallende muziek had gezorgd. De sfeer was, met de ondergaande zon, desalniettemin behoorlijk feeëriek.

Toen ik daarna langs het Paterswoldsemeer kwam, zag ik tot mijn verbazing en lichtelijke ontsteltenis een klein aantal mensen op het volstrekt onbetrouwbare ijs vertoeven. Aan de oever bij de speelweide aan de Meerweg golfde de vrij dunne laag ijs heen en weer, en gutste het water uit een wak zeker twee centimer hoog op het ijs. Een tweetal wandelaars (!) met ongetwijfeld het IQ van een spitsmuis kuierde rustig richting het eiland midden op het meer, totdat op ongeveer tweederde van de afstand de vrouw (zoals wel vaker de meest verstandige) klaarblijkelijk door angst werd overmand, en haar man wist te bewegen tot omkeren.

Maar zeker zo stupide acht ik de circa tien schaatsers die over het ijs zoefden, de vervaarlijke geluiden van het ijs (geen kraken, maar eerder een onheilspellend zingen als van een kromgebogen zaagblad dat losgelaten wordt – ik kan het niet anders omschrijven) negerend.

Bij café Friescheveen was het geweldig druk. Van daaraf kan je over de sloot naar het Frieseveentje zelf schaatsen, en daar schijnt het ijs betrouwbaar en mooi te zijn. Morgen maar eens proberen.

Overigens heb ik, in aansluiting op mijn bericht van gisteren, een aardig informatieve website gevonden met allerlei betrouwbare schaatslocaties in Nederland: http://www.ekkel.com/Natuurijs_2008.html

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Bob 3 januari 2009

    Ook vandaag weer gekken op het Paterswoldsemeer, ook een ijszeiler.
    Zelf even op een paar rondjes gemaakt op het Friescheveen. Het was er wederom redelijk druk (rijen auto’s op de Meerweg, waarom komen ze niet op de fiets?), het ijs werd met de minuut slechter.

© 2024 - Haren in Foto's