Geotagging

Vorige week een klein rondje gefietst via de Waterhuizerweg, langs het Winschoterdiep en over de Noorderzanddijk terug. Doel van het fietstochtje was het uittesten van een hebbedingetje dat ik een jaar geleden van collega’s kreeg, maar pas nu aan de praat wist te krijgen: een Photo Trackr. Met deze gadget kan je min of meer exact zien waar een foto gemaakt is. Het apparaatje werkt via GPS; de coördinaten kunnen aan de exif-data van je foto’s worden toegevoegd, hetgeen geotagging wordt genoemd. De software markeert tevens de foto op een Google Earth kaartje.

Nadat ik de software (moeizaam) had geïnstalleerd, me in de werking ervan had verdiept (dat kost menig uurtje) en nadat de hardware door fabrikant Gisteq (gratis) was vervangen (ik moest wel de verzendkosten naar de States zelf betalen) omdat het apparaat dat ik had gekregen defect bleek te zijn, kon ik er eindelijk mee aan de slag. En als je al die hobbels eenmaal genomen hebt, blijkt het heel aardig te werken. Vooral voor op reis lijkt het me ideaal: nooit meer met notitieboekjes in de weer om de naam van dat slaperige Siciliaanse dorpje te noteren waar je een foto maakte van die Romeinse ruïne. Voor een rondje in Haren is het misschien wat overdreven – ik kan doorgaans nog redelijk onthouden waar ik ben geweest.

Mijn eerste ervaring tijdens bovengenoemd rondje leert dat het apparaatje meestal zeer nauwkeurig is, om dan opeens even een afwijking van enkele tientallen meters te vertonen.

Dankzij de Photo Trackr weet ik nu wel dat dit meet- en regelstation van de Gasunie…

…hier is gelegen:

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Gelkinghe 29 juli 2009

    Zit zo’n device tegenwoordig al niet standaard in nieuwe camera’s?

  2. Haren in Foto's 29 juli 2009

    @Gelkinge: Inderdaad zie je deze functie meer en meer als standaard opkomen, maar vooralsnog vooral in mobiele telefoons met ingebouwde camera en in sommige compact camera’s, zoals de Nikon Coolpix P6000. In DSLR’s zie je – voor zover mij bekend – nog geen ingebouwde GPS. De nieuwste Nikon (daar ben ik het meest in thuis), de D5000, heeft het in ieder geval nog niet, laat staan de high end of professionele DLSR’s. Wel kan je een losse device speciaal voor Nikon kopen, de GP-1. Voordeel is dat de gps-gegevens direct aan de opnames worden toegevoegd (i.p.v. achteraf softwarematig zoals bij de PhotoTrackr). Nadelen zijn dat de GP-1 alleen aan Nikon-camera’s gekoppeld kunnen worden (ik gebruik zowel Nikon DSLR’s als een Sony hybride als een Panasonic compact camera, en de PhotoTrackr kan voor al deze camera’s gps-data verzamelen, zolang datum/tijd maar synchroon lopen) en dat de Nikon device op de hot shoe bevestigd moet worden, zodat je een probleem hebt als je een externe flitser wilt gebruiken.
    Wel moet je voor de PhotoTrackr de Pro-software aanschaffen (xe0 $19,99 extra, maar dat is tegenwoordig slechts 14 eurootjes) om RAW-bestanden te kunnen verwerken.

© 2024 - Haren in Foto's