Poort

Een jaar geleden ongeveer werd een kunstwerk geplaatst bij de nieuwe rotonde bij het transferium en de aangepaste oprit naar de A28. Ik zal niet zeggen wat ik ervan vind, want dan word ik weer voor “zuur” of “negatief” uitgemaakt, maar een gemiste kans is het wel. De locatie is ideaal om met een opvallend en fraai kunstwerk Haren te markeren en op de kaart te zetten.

Misschien is de “niksigheid” van het werk (het is niet mooi, het is niet lelijk – het staat er wat saai en onopvallend te staan, en doet niets met de toeschouwer) wel de reden dat er zo weinig over gepubliceerd en gemeld is (op websites, in bladen, etc.). Ik kon ook niet vinden wie de maker is, en hoe het werk heet. Er staat ook geen bordje met deze elementaire informatie bij.

De gemeente Haren kon me evenmin veel – maar wel iets – verder helpen. Ik vroeg naast de naam van de kunstenaar en de titel van het werk naar de opdrachtgever (gemeente Haren of Rijkswaterstaat?), de wijze waarop de kunstenaar was geselecteerd, wat het programma van eisen was, en welke kosten er met het kunstwerk gemoeid zijn geweest. Het enige dat de gemeente kon melden, was dat het werk “naar verluidt” van Herman Bartelds is. Verdere info ontbreekt, omdat “de projectleider die hierbij betrokken is geweest langdurig uit de running [is]. Anderen die er iets van weten zijn er niet.”

Toch bracht de naam van de kunstenaar me verder. Via de wikipedia ondekte ik dat het werk Poort voor Haren heet. Verder rondkijken op internet leert dat Bartelds veel meer van dit soort werk vervaardigd heeft. Sommige daarvan lijken wel erg veel op deze poort. Alsof het werk niet speciaal voor de locatie bij de A28 vervaardigd is, maar door de kunstenaar van de plank is getrokken – hij had nog wel wat liggen.

Overigens is ook het beeld Grensbepaling, geplaatst aan de Rijksstraatweg op de gemeentegrens tussen Groningen en Haren, van Bartelds hand (hier op een foto die ik in 2006 maakte).

Een veelgevraagd kunstenaar in de gemeente Haren, dus. Hij zal – als geboren Harenaar – wel fans bij de Culturele Raad van Haren hebben.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's