Open monumenten

Afgelopen weekend was het nationale monumentendag. Ook de gemeente Haren deed daar aan mee, en had tamelijk groot uitgepakt. Naast de zoals gebruikelijk opengestelde monumenten waren er een fiets- en een wandelroute uitgezet. Bovendien was er een historische kaart uitgegeven, en een (gratis) boekje waarin alle (?) Harener monumenten zijn opgenomen.

Aardig vond ik de wandelroute langs verdwenen monumenten, aan de hand van historische foto’s. Op een vijftiental plaatsen langs de Rijksstraatweg waren aan palen plakkaten bevestigd waarop oude afbeeldingen (veelal anscihtkaarten) van die locatie waren afgedrukt, met een (soms nogal onduidelijke) uitleg. Wat opviel was hoeveel moois er in de loop der jaren is gesloopt, en vooral hoeveel lelijks ervoor in de plaats is terug gekomen.

Veel belangstelling was er overigens niet voor de informatieborden. Ze vielen ook niet erg op, en stonden soms op wat ontoegankelijke plekken omdat ze daar aan een al toevallig aanwezige paal konden worden bevestgigd. Enerzijds is de pragmatische en sobere, kosteneffectieve uitvoering van een dergelijke eenmalig expositie te prijzen – anderzijds was de uitvoerig wel wat erg houtje-touwtje (letterlijk) en kreeg de boeiende inhoud daardoor misschien niet de aandacht die het verdiende.

Alleen bij het plakkaat dat voor de ABN Amro-bank was bevestigd, zag ik (na lang posten) een paar keer een toevallige passant stilhouden.

.

.

Wel veel belangstelling was er voor de bezichtiging van de Dorpskerk, terwijl die in de zomer iedere zaterdag open is.

Boeiend was ook de mogelijkheid om – hoewel geen monument – de Nicolaaskerk te bezichtigen. Dit in het kader van het 50-jarig bestaan dat eerde deze maand werd gevierd. In een volgend blog enkele foto’s van deze kerk aan de Irenelaan.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's