Muskusratten-bestrijding

Het provinciebestuur wil in twee gebieden in Groningen tijdelijk stoppen met het vangen van muskusratten om te zien of de populatie op natuurlijke wijze te beheersen is, zo berichtten de media eind januari. Ik weet niet of Haren tot een van die twee gebieden behoort, maar het lijkt er wel op, getuige deze op het droge gehesen vallen, die ik bij Maarwold zag.

Ze zijn in ieder geval lang in gebruik geweest, te oordelen aan hun roestige toestand.

Ik juich de proef toe, want iedere bioloog zal je vertellen dat als er meer beesten weggevangen worden, de vrijkomende plaatsen alleen maar zullen worden ingenomen door andere exemplaren; het aantal beschikbare territoria bepaalt het aantal dieren.

Het is bovendien een tamelijk wrede methode, deze muskusrattenbestrijding, en hoewel ik geen aanhanger van de Partij voor de Dieren ben, en al helemaal geen dierenbevrijder (eng volk!), vind ik het veroorzaken van deze verdrinkingsdood wel erg barbaars. Deze dode muskusrat trof ik overigens niet in Haren aan, maar in Beswerd, daags voordat ik de bovenste foto’s maakte.

Wat gebeurt er trouwens met een gevangen muskusrat? Het schijnt een lekkernij te zijn. De Belgen noemen het beest “waterkonijn”. Voortaan bij de poelier toch even checken of de kop wel aan het konijn zit…

Meer over de muskusrat vind je hier.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's