O Marcus

Een bijzondere en fraaie vlag wappert aan een mast aan de Rijksstraatweg, ongeveer ter hoogte van de begraafplaats De Eshof. De tekst in het boek dat de leeuw toont, Pax tibi Marce evangelista meus (Vrede zij met u Marcus, mijn evangelist), leert me welke vlag het is: die van de Venetiaanse republiek.

Wikipedia meldt hierover:

De vlag van de Republiek Venetië had als centrale kenmerk de gevleugelde leeuw van San Marco met een geopend boek. De leeuw kijkt naar de hijszijde van de vlag en toont het boek ook aan die zijde. Het boek toont de zin Vrede met U, O Marcus, mijn Evangelist. Deze zin is afkomstig uit een middeleeuwse legende, die zegt dat een engel deze zin tegen Marcus zei toen hij naar Rome reisde.

Een andere bron (AMweb, de website van het Assurantie Magazine), weet te melden:

In het boek waarop de leeuw zijn poot laat rusten, staat: Pax tibi Marce evangelista meus (et hic requiescat corput tuum), vrede zij met u Marcus, mijn evangelist (en hier zal uw lichaam rusten). Het verhaal gaat dat de evangelist Marcus op de plek waar zevenhonderd jaar later Venetië zou worden gebouwd, een visoen kreeg van een engel die genoemde tekst in een boek schreef.

Blijft de vraag waarom iemand in Haren de Venetiaanse vlag uithangt. Een uitbater van een pizzeria?

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Gelkinghe 8 maart 2008

    Die leeuw met vleugels en een mensenhoofd wordt een lamassu of shedu genoemd:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Lamassu
    Het waren oorspronkelijk goedaardige demonen in de Sumerische en Accadische mythologie. Meer plaatjes:
    http://images.google.com/images?um=1&hl=nl&lr=&q=lamassu&btnG=Afbeeldingen+zoeken

© 2024 - Haren in Foto's