Neuw

Waar een dorp klein in kan zijn. De Harener gemoederen werden de afgelopen weken beheerst door de verkiezing voor het nieuwe gemeentehuis. Los van de vrees dat de gemiddelde Harenaar voor een middle-of-the-road ontwerp zal kiezen (ik vrees dat van Van Manen en Zwart) – mijn voorkeur is de visie van I’M Architecten, maar daar gaat het niet om – vond er een weinig verheffende discussie plaats over 2 dingen: de toelaatbaarheid van wegdekreclame en de vermeende spelfout in het logo voor de verkiezing.

De opvatting van de actiegroep Haren Kiest Echt dat er helemaal geen nieuw gemeentehuis moet komen, omdat de financiering ondeugdelijk is en het Raadhuisplein wordt verkwanseld aan een projectontwikkelaar, raakt daarbij geheel ondergesneeuwd. Ik ben het met die opvatting overigens niet geheel eens. Het huidige gemeentehuis is een gedrocht. Wel vind ik het jammer dat op de plek van het huidige gebouw iets anders wordt gebouwd. Ofwel je bouwt een nieuw gemeentehuis op de plek van het oude postkantoor en creëert een prachtig nieuw plein, ofwel je bouwt een nieuw gemeentehuis op de plek van het huidige, zo denk ik erover. Anderzijds begrijp ik dat het financieel uit de lengte of uit de breedte moet komen, en op een nog hogere onroerend-zaakbelasting zit ook ik niet te wachten.

Het CDA meent evenwel haar pijlen te moeten richten op de wegdekreclame omdat dat gevaarlijk zou zijn, zoals blijkt uit dit artikel uit het lokale sufferdje, het Dagblad van het Noorden, van 17 april jl.:

 

Toe nou zeg, ga wat nuttigs doen!

Ook de plaatselijke middenstanders zijn boos over deze vorm van publiciteit. Verlekkerd stellen zij vast dat zij ook graag van het middel gebruik zouden maken, maar verontwaardigd veronderstellen ze (terecht) dat ze daar ongetwijfeld geen toestemming voor zouden krijgen. “Meten met twee maten” en “rechtsongelijkheid” volgens de middenstandsvereniging. Ik ben het met gemeentevoorlichter Arjen van Leeuwen eens dat publiciteit voor een algemeen democratisch doel als deze verkiezing niet op één lijn te stellen valt met commerciële publiciteit.

Nog zieliger is de commotie over de vermeende spelfout. Er zou in het logo voor de gemeentehuisverkiezing sprake zijn van “het neuwe gemeentehuis”. Ondanks de uitleg van de ontwerper blijven sommigen, onder wie de redacteuren van Haren de Krant, hardnekkig spreken over een spelfout. Wie maar een beetje grafisch inzicht heeft, begrijpt wat de ontwerpstudio hier heeft gedaan, en voor degenen die dat inzicht ontberen heb ik het logo iets verduidelijkt.

Met twee simpele,  grijze lijntjes komt de i feilloos tevoorschijn:

De grote-stadsproblematiek kan vreselijk zijn, maar is soms te verkiezen boven de dorpspolitiek.

Verder Bericht

Vorige Bericht

5 Reacties

 1. Job 20 april 2008

  spelfout of niet… dat autootje is tof!!

  toevallig de blogger of fotograaf? zo ja, is dit een peugeot? en welke type/bouwjaar?

  en veel succes met het neuwe gemeentehuis!

  groeten,
  job

 2. Marcel 21 april 2008

  Het nieuwe gemeentehuis is simpelweg een sigaar uit de eigen doos van de Harense bevolking.Stel dat ik zou willen verhuizen, en de bevolking laat kiezen uit 5 verschillende woningen en hen daarmee het “gevoel” geef dat men erbij betrokken raakt en men zelf gekozen heeft. Vervolgens is de keuze gevallen,en laat ik hen voor de bouwkosten opdraaien.Zo wil iedereen wel “verhuizen” nietwaar? Het volk regeert, dat is de doelstelling van een democratie, en de consequenties?
  Mvg,
  Marcel

 3. Haren Foto 21 april 2008

  @ Job: ’t is helaas niet mijn auto, maar een toevallig daar geparkeerd vehikel. Het betreft een Peugeot 404; het bouwjaar is mij niet bekend.

 4. Gelkinghe 21 april 2008

  Mooie wagen, die Peugeot 404. Maar die letters op het plaveisel vind ik geen porem. Als de gemeente Haren zich niet aan de eigen APV houdt, welke Harenaar hoeft dat dan nog wel? Er zijn tig manieren om de aandacht op de 5 ontwerpen te vestigen, deze was helemaal niet nodig geweest. Zeg ik als niet-inwoner van Haren.

 5. Alexander 27 april 2008

  Tja, het streepje tussen de N en E wijst erop dat het geen spelfout is, maar ondanks dat vind ik het ook een slecht ontwerp. Toen ik in de auto zat, keek ik ook naar de tekst op het wegdek…

© 2024 - Haren in Foto's