Tering

De tering naar de nering zetten. “Kent u die uitdrukking?” zou dominee Gremdaat zeggen. De tering naar de nering zetten. Ik moest daar aan denken toen ik de berichten las over de extra bezuinigingen die de gemeente Haren moet realiseren, en waarvoor het college van B&W enkele inloopavonden organiseerde waar burgers hun mening konden geven.

Sommige bezoekers van de inloopavonden – al dan niet verbonden aan instellingen die door de bezuinigingen kunnen worden getroffen – suggereerden dat de onroerendezaakbelasting wel wat omhoog kan, om pijnlijke ingrepen te vermijden. In betere tijden zou de OZB dan weer omlaag kunnen gaan. Haha.

Over de onzin van de inspraak is door Harener Weekblad-columnist Emiel van der Feen al een prima stuk geschreven in de wisselcolumn Haren Draait Door, dus dat hoef ik op deze plaats niet nog eens dunnetjes over te doen.

Ik wil het wel even met u hebben over de uitdrukking “de tering naar de nering zetten”. Elk gezin, elke onderneming doet het. Als de inkomsten dalen, wordt er minder uitgegeven. Een goedkopere vakantie boeken. Minder vaak uit eten. Een vacature niet opvullen. Maar politici, die houden daar niet van. Die zetten gewoon de nering naar de tering. Bezuinigen is voor hen haast synoniem aan lastenverzwaring. Dreigt er een gat in de begroting? Hup, de belastingen omhoog, en klaar is Kees. Kunnen we gewoon leuke dingen voor de mensen blijven doen.

En dus gaan er tonnen naar de bodemloze waterput die Scharlakenhof heet. En kan Torion zinloze cursussen Arabisch organiseren die niet gewoon goedkoop zijn – 10 lessen inclusief koffie, thee én schrijfmateriaal voor 25 euro – maar een zwaar gesubsidieerd weggevertje vormen. Ik noem maar wat.

Wie het lijstje van mogelijke bezuinigingen bekijkt dat de gemeente voor de inspraaksessies opstelde, ziet vooral veel impopulaire bezuinigingen: afschaffen bewegingsonderwijs op basisscholen, subsidie aan dorpshuizen stopzetten. Dat wil natuurlijk niemand. Dan wordt de keuze voor een OZB-verhoging opeens een stuk gemakkelijker. En hoeveel kan daarmee dan worden binnengehaald? Ruim acht ton. Kijk, dan heb je de ‘bezuiniging’ van een miljoen al bijna te pakken. Tering!

Ik wens de gemeenteraadsleden die eind deze maand over de bezuinigingen beslissen veel wijsheid toe, en natuurlijk een aangenaam etensmaal met stukjes spek of wat dan ook erin.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's