Psst, notariswoning kopen?

De monumentale voormalige notariswoning aan de Rijksstraatweg 240 staat te koop. En voor wie liever een huisbaas heeft die je kunt bellen als het dak lekt: huren kan ook.

Projectontwikkelaar Alex Boer van de Boer Vastgoed Groep heeft het rijksmonument nog maar kort geleden in oude luister hersteld, om er het kantoor van zijn onderneming in te vestigen. Nu wil hij er dus alweer afstand van doen. Gegadigden kunnen zich vervoegen bij makelaardij DTZ in Groningen. De koop- dan wel huurprijs is n.o.t.k.

De villa werd in 1913 gebouwd in opdracht van notaris Jhr. J. Burmania van Andringa de Kempenaer, naar een ontwerp van de stad-Groninger architect G. Knuttel. De eerste eigenaar noemde het pand Huize de Kempenaer. In 1953 kreeg het zijn huidige naam, De Hondsrug.

Na de oorlog verloor de villa zijn oorspronkelijke functie van woonhuis. Er was een bejaardenhuis in gevestigd en verschillende bedrijven hielden er kantoor.

Het statige pand wordt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geclassificeerd als van “zeer hoge cultuurhistorische waarde”, met name vanwege zogeheten Um-1800 elementen die aan de woning te herkennen zijn. Um-1800 is een conservatieve bouwstijl die haar hoogtepunt had in de periode 1905-1914 en die gekenmerkt wordt door een massieve bouwwijze met veel natuursteen en gebruik van ornamenten. De Amsterdamse effectenbeurs (van Berlage) en Bijenkorf zijn voorbeelden van deze stijl.

De voormalige notariswoning staat op een parkachtig perceel met fraaie bomen. Oorspronkelijk hoorde de grond achter de woning, van de huidige Jagershof, bij het perceel.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Gelkinghe 13 maart 2011

    Het gaat niet goed met de vastgoedsector!

© 2024 - Haren in Foto's