Apollo

Op de parkeerplaats van GHHC aan de Kerklaan, achter het Tinq-tankstation, trof ik onlangs dit onalledaagse voertuig, dat de merknaam Apollo droeg.

Enig speurwerk op internet leerde me dat dit voertuig vanaf 1958/59 werd gemaakt door Gazelle, nu bekend van de fietsen, maar indertijd produceerde het ook bedrijfsauto’s – de onderneming had daarvoor zelfs een speciale divisie: Gazelle Truckbouw, gevestigd in het Gelderse Aalten.

De afdeling werd in 1975 door het Britse Accles & Pollock overgenomen, die de productie van deze bedrijfsvoertuigen voortzette onder de naam Apollo, en de nieuw verworven dochteronderneming Truckbouw Aalten noemde. Toen dat bedrijfsonderdeel failliet ging, werd de fabricage overgenomen door de firma Matysta Metaal uit Hengelo (Gld.).

Die levert dit type voertuig – onduidelijk is of dat nog gebeurt onder de merknaam Apollo – met name aan het ministerie van Defensie, zo blijkt uit hun website. De elektrotrucks worden ingezet voor het verslepen van middelzware legervoertuigen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's