Vernederlander

Ivo Opstelten wees geen vernederlander”. Die oproep staat geplakt op de zijkant van de brievenbus bij sporthal De Bam. Een simpel etiket, zo te zien zelf geprint. Geen kleur, geen bijzondere opmaak, gewoon zwarte, schreefloze letters op een rechthoekige adressticker.

Hij zit er al een tijdje, die plakker. Iemand lijkt te hebben geprobeerd de sticker te verwijderen, maar hij zit goed vast. Alleen kleine stukjes van de linker onder- en bovenhoek konden worden losgepeuterd.

Zou de sticker zijn opgeplakt toen minister Opstelten een bezoek bracht aan Haren na de Project X-rellen, begin oktober vorig jaar? Dan heeft de minister de oproep niet gelezen. Veel verder dan Kerkstraat en de hoek van de Stationsweg kwam de bewindsman niet.

En dan de boodschap: wees geen vernederlander. De term lijkt afkomstig uit anarchistische hoek. Anarchisten noemen iemand die ferm vindt dat iedereen zich aan de wet moet houden een ‘vernederlander’. Anarchisten houden niet van de wet. Ze houden van anarchie. Behalve als ze zelf worden aangepakt. Dan eisen ze hun rechten op. Of ze roepen dat de rechtstaat in het geding is.

Zijn er in het keurige Haren dan anarchisten? Ach, als er bij laatste kamerverkiezingen 2 Hareners het hokje van de Anti Europa Partij rood kleuren, en 25 inwoners voor de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland kiezen, zal er ook wel een verdwaalde anarchist in onze gemeente rondlopen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's