Boomfeestdag

Vandaag is het de nationale Boomfeestdag. Doel van deze dag is kinderen “kennis, inzicht en begrip voor bomen en de functie van bomen voor de samenleving bij te brengen”. In Haren zullen leerlingen van basisschool De Wissel fruitbomen planten. Het thema van dit jaar is namelijk “Bomen smaken naar meer”.

In 2003 werden op de nationale Boomfeestdag door scholieren beschilderde nestkastjes opgehangen in het kunstwerk Boomsculptuur aan de Emmalaan. Dat werk, uit 1994 en van de hand van kunstenaar Willem van der Schalie, bestaat uit een stalen constructie met de contour van een watercypres, die een eenheid vormt met een echte boom, een haagbeuk (lees ik in de uitgave Kunstwegwijs van de gemeente Haren).

De nestkastjes hingen jarenlang aan het kunstwerk. Ik wist niet beter, of ze maakten integraal deel uit van het werk. Vorig jaar waren ze opeens verdwenen. Ook dit jaar –  bij de start van het vogelbroedseizoen – ontbreken de kleurige kastjes.

Desgevraagd verschafte Hinke de Boer van de afdeling Ruimte en Maatschappelijke Zaken van de gemeente opheldering. Zij meldde dat het in 2003 de bedoeling was dat de nestkastje maar één jaar zouden hangen. Na dat jaar zouden de leerlingen hun kastjes weer kunnen ophalen. Toen daarvoor weinig tot geen belangstelling bleek te zijn, werd besloten de kastjes te laten hangen. Na enkele jaren moest het kunstwerk opnieuw geschilderd worden. Dat kon alleen als de nestkastjes en de tijdelijke constructie waarmee ze aan het werk waren bevestigd verwijderd zouden worden. De nestkastjes bleken vervolgens in slechte staat te verkeren, waarop werd besloten om ze niet meer terug te hangen.

Het kunstwerk bevindt zich nu dus weer in zijn oorspronkelijke gedaante.

Zo zag de boomsculptuur er mét nestkastjes uit (foto’s uit juni 2006)

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's