Vuilstort Grootslaan revisited

Getriggered door een bericht op Twitter van onze ‘eigen’ Harense gedeputeerde Mark Boumans (“Rond half twaalf de commissie afgerond. We praten nog verder over de eeuwigdurende zorg voor stortplaatsen.”) ben ik vanmiddag toch maar even aan de slag gegaan met foto’s die ik afgelopen februari maakte van de voormalige vuilstort aan de Grootslaan, en waar ik nog niet eerder aan toegekomen was.

Vorig jaar februari was ik daar ook al. Ik trof toen een ernstig verwaarloosde stortplaats aan, waarvan het toegangshek gewoon openstond en de rest van het hekwerk op veel plaatsen gesloopt was. Er was duidelijk nog tot vrij kort daarvoor illegaal afval gestort, en het zag ernaar uit dat kinderen er een spannende speelplek vonden. Na een bericht op dit blog – dat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werd opgepikt door Haren FM, waarna Gezond Verstand Haren ervoor zorgde dat het onderwerp in de gemeenteraad behandeld werd – nam de gemeente maatregelen, en werd het hek enige maanden later (provisorisch) gedicht.

Maar of het nu ligt aan de niet afdoende herstelwerkzaamheden van het hekwerk of de persistentie van types die hun afval graag gratis kwijt willen (waarschijnlijk een combinatie van die twee), feit is dat nog geen jaar later het hekwerk op een aantal plekken alweer (of nog steeds?) plat ligt, dat er gaten in de afrastering gemaakt zijn, en dat er buiten het hek her en der verspreid nieuw (?) afval kan worden aangetroffen, in de vorm van plastic vaten en (asbesthoudende?) dakplaten (eternit?). Ik kan overigens niet geheel uitsluiten dat dit afval er vorig jaar al lag (maar in dat geval had de gemeente dat natuurlijk wel moeten opruimen).

Vooral aan de zuidwestpunt van de stortplaats is deze via een droge sloot eenvoudig te betreden. Toen ik er in februari was, liep een op het oog keurige heer (hoewel, hij reed in een Volvo) de bult af, met lege handen. Ik neem niet aan dat hij de stort met lege handen had betreden…

Vanmiddag ben ik – met het oog op deze publicatie – opnieuw naar de vuilstort gegaan, om te kijken of het hekwerk er nog steeds zo slordig bij lag (stel je voor dat de gemeente pro-actief de zaak zou hebben aangepakt), maar er bleek de afgelopen drie maanden niets veranderd. Dat wil zeggen: de staat van de afrastering was nog dezelfde als in februari (er leek zelfs een groot gat bijgemaakt, althans, dat had ik indertijd niet waargenomen), maar de begroeiing was ernorm toegenomen, vooral van bereklauw – en dat is natuurlijk ook een behoorlijk effectieve afscheiding.

Voor het bovengenoemde gat (dat ik nu wel, maar in februari niet aantrof, en dat er ook van tamelijk recente datum uitzag) bevond zich een kolonie spinselmotrupsen. Die zal toch niet bedoeld zijn als een afrastering op ecologische basis?

Er kan worden vastgesteld dat het herstel van het hekwerk door de gemeente niet afdoende is geweest. Ook zijn er onverlaten die bewust de afrastering saboteren – hetzij jeugd die er een spannende hangplek vindt, hetzij ‘milieucriminelen’. Ik denk dat de gemeente zowel een beter hekwerk (stalen spijlen i.p.v. gaas) zou moeten aanbrengen, als beter toezicht zou moeten houden om te voorkomen dat de afrastering wordt vernield of dat afval illegaal buiten het hek wordt gedumpt. Ook zou het de gemeente sieren als ze de stort wat vaker zou inspecteren, dan zouden in ieder geval snel na constatering van onvolkomenheden passende maatregelen kunnen worden genomen.

Fractievoozitter Mariska Sloot van Gezond Verstand Haren heeft inmiddels deze zaak aangekaart bij wethouder Theo Sieling, die toezegde direct actie te zullen ondernemen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. mariska sloot 19 mei 2011

    Ontzettend jammer dat een jaar na dato er alweer illegaal gestort kan worden, met alle ellendige gevolgen van dien! Zeker als je beseft dat daar in de toekomst een woonwijk moet worden gerealiseerd! GVH dacht echt, na het mailtje van de ambtenaar destijds, dat het nu goed en afdoende zou worden aangepakt. OOk dachten we dat de rotzooi die er lag zou worden opgeruimd en dat er af en toe zou worden gecontroleerd. Het is jammer te moeten constateren dat dit niet is gebeurd. IK ben blij met de opmerkzaamheid van de fotograaf, maar eigenlijk is dit een zaak die onder de verantwoordelijkheid van de overheid valt. Het gaat namelijk om veiligheid en volksgezondheid, dat mag niemand zo nonchalant mee omgaan. We hebben begrepen dat zowel wethouder Sieling als wethouder van KOuwenhove hiermee aan de slag gaan. Mocht dit niet snel genoeg gaan, dan zal GVH gewoon weer vragen stellen!

© 2024 - Haren in Foto's