Carbidschieten

Boem! Een doffe dreun dondert door het dorp. Boem! En nog een. In Glimmen werd op oudejaarsdag flink in de bus geblazen. De melkbus, welteverstaan. Daarin werd carbid en een beetje water gestopt. Bal erop, even schudden, vuurtje erbij en: Boem!

Veel harder en intenser klinkt het dan cobra’s, widow makers, of welk ander illegaal vuurwerk dan ook.

Is carbidschieten dan niet illegaal? Nou, onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan. Maar of daar in dit geval aan wordt voldaan?

En is het niet gevaarlijk dan? Mwah… Vroeger, toen in plaats van een voetbal de originele deksel de melkbus afsloot, dat was nog wel link. Die zat soms zo stevig vastgeklemd dat de druk naar de achterkant weg moest en de hele bodem eruit blies. Maar met een bal…

Carbidschieten. Een oud boerengebruik, dat de laatste jaren weer aan populariteit lijkt te winnen.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's