Dus snel naar Shell

“Dus snel naar Shell.” Het was ooit de reclameslogan van onze nationale oliemaatschappij. Niet zo sterk als de eerdere “Shell helpt” (met de Kees Brusse commercials – weet je nog wel, oudje?), maar het rijmt, en dan ligt het al gauw goed in het gehoor.

Ik moest aan deze pay off denken toen ik afgelopen donderdag deze foto maakte van het Shell-station Esserberg aan de Rijksstraatweg. Ik wilde de dynamiek van een tankstation benadrukken door de lichten van passerende auto’s als lange witte en rode strepen vast te leggen. Toen er een streekbus langsreed, vormden de achter- en bovenlichten fraaie, convergerende lijnen die het benzinestation mooi inkaderden.

En nee, ik maakte de foto niet omdat ik bijna twintig jaar voor Shell gewerkt heb. Tankstations hebben nu eenmaal een onweerstaanbare aantrekkingskracht op fotografen (zie bijvoorbeeld Eric Tabuchi’s serie over verlaten benzinestations) en kunstenaars. Niet dat ik me met Edward Hopper, Job Koelewijn (opent als pdf) of Araun Gordijn wil vergelijken, overigens.

En nee, ik leg niet alleen Shell-stations vast op de gevoelig plaat. In Haren is de BP aan de Emmalaan bijzonder fotogeniek. Ook de Total aan de Rijksstraatweg en het Tinq-station aan de Kerklaan bekeek ik al eens door de lens.

Maar die hebben niet zulke sterke slogans. Dus snel …

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's