Molen De Helper in het donker

“Het was koud, het was donker. Ik was helemaal alleen.” De tekst van een Nederlandstalig jaren ’80 hitje speelde door m’n hoofd aan de oever van het Paterswoldsemeer. Want het wás koud, en het wás donker toen ik molen De Helper fotografeerde. En ik was gek genoeg ook helemaal alleen op deze plek waar anders rond zonsondergang vaak een handvol fotografen keurig op een rijtje staat opgesteld.

Fotografen die allemaal ongeveer ditzelfde plaatje schieten. Ook ikzelf heb dit beeld van molen en remmingwerk al meerdere malen vastgelegd. Maar het fotografische resultaat is toch elke weer anders, en het blijft een van de mooiste plekjes van Haren.

Pas in 1971 kwam de molen op deze plek terecht. Daarvoor stond de in 1863 gebouwde molen anderhalve kilometer noordelijker, langs het Noord-Willemskanaal, voor de bemaling van de polder Helpman.

Door de aanleg van de A28 moest de molen wijken. De molen werd in 1969 afgebroken en in 1971 op zijn huidige plaats weer opgebouwd. Hij wordt door eigenaar Meerschap Paterswolde nog steeds gebruikt voor bemaling, maar hij dient ook als instructiemolen voor molenaars in opleiding.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Eelko 25 november 2012

  Mooi!

  Vandaag, tijdens de storm, kwam ik hier een fotograaf tegen, met een statief en een big stopper van Lee. Dat systeem heb je mij ook eens aangeraden. Goede resultaten, ook bij hem, ondanks de wind.

  • Haren in Foto's 26 november 2012

   Dank je.

   Het was inderdaad het Lee filtersysteem dat ik je aanraadde. Zelf gebruik ik overigens wel Lee grijsverloopfilters, maar niet de big stopper; ik heb een separaaat ND-filter. Dat was voor deze foto trouwens niet nodig. Het was al zo schemerig/donker dat ik zonder grijsfilter al een voldoende lange sluitertijd verkreeg.

© 2024 - Haren in Foto's