Zwanen zwemmen in De Biks

Enigszins verstoord maar majesteitelijk zwemmen de zwanen langzaam weg. De rimpelingen die ze in de brede sloot veroorzaken, verstoren bijna de welhaast perfecte reflectie van molen De Biks. De molen – in de Onnerpolder, aan het eind van de Noorderhooidijk – baadt in de late avondzon. Achter de molen is nog net de industrie van Westerbroek zichtbaar, met name glasvezelproducent PPG.

De Biks is een poldermolen, bedoeld om het waterpeil in de Onner- en Oostpolder te beheersen, die dan ook in het bezit is van het waterschap Hunze en Aa’s. De molen is in 1857 gebouwd door molenbouwer Helenius ten Have uit Mensingeweer. De eerste molenaar was Evert Berends, die in 1896 werd opgevolgd door zijn zoon Jan.

Tegenwoordig wordt De Biks bewoond door molenaar Kees Kuiken, die de molen nog regelmatig laat draaien. Naast windkracht kan sinds 1959 ook een elektromotor de schroefpompen aandrijven. Zeer waarschijnlijk is De Biks de eerste molen die van het zogeheten systeem-Dekker werd voorzien. Daarbij wordt aan de roeden van de wieken een rondlopende metalen omkleding aangebracht, wat voor een betere stroomlijning en hoger rendement zorgt.

De molen is genoemd naar een waterloop in de Onnerpolder, die dus ook de Biks heet. Dat water bestaat uit een fraaie plas ten noordwesten van de Noorderhooidijk, die uitloopt in een sloot richting de molen. De sloot inderdaad waarin de zwanen zwommen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's