St. Nicolaas

Eerder berichtte ik over de St. Nicolaaskerk aan de Irenelaan in Haren (zie dit blogje), en vroeg me af wie de architect was. Een weblog over de geschiedenis van de kerk bood en biedt niet veel informatie. Ik stuurde een email naar de makers ervan, en kreeg zowaar na een maand antwoord van G.M. Rommers en J.C. van Ham. Zij zijn bezig met een boek over 50 jaar Nicolaaskerk, en hun blog gaat niet zozeer over de geschiedenis van de kerk (daar is nou net dat boek voor, denk ik, en dat moet straks ook verkocht worden natuurlijk – het zou zonde zijn om al die informatie zomaar gratis via een website weg te geven), maar is bedoeld om de parochianen te informeren over hun vorderingen.

De historici meldden mij dat de kerk is ontworpen door J.A.A. (Johannes) Dresmé en gebouwd in de jaren 1958-1959. Op 6 juni 1959 werd zij gewijd door de toenmalige bisschop van Groningen, mgr. Nierman.

Ik heb eens wat gegoogled op de goede man, en hij blijkt meer van dit soort vreselijke katholieke kerken uit de jaren ’50-’60 op zijn geweten te hebben, in een zelfde stijl. Zo tekende hij voor de St. Rafaëlkerk in Utrecht (Overvecht) en de Christus’ Verrijzeniskerk in Zeist. Verder ontwierp hij de kapel bij het voormalig klooster Arca Pacis in Driebergen, de (toenmalige?) woonplaats van Dresmé, en maakte hij een ontwerp voor de hernieuwde inrichting van de St. Barbarakerk in Bunnik.

Het lijkt er dus op dat Dresmé voor de katholieke kerk was wat onze eigen Egbert Reitsma (Glimmen) was voor de gereformeerde kerk. Veel meer informatie over Dresmé (b.v. geboortejaar en of hij nog leeft) kan ik niet vinden.

Tenslotte, voor de trouwe lezertjes: vanwege andere bezigheden zal dit blog tot begin juli niet worden bijgehouden.

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Anoniem 13 juni 2008

  Zuur stukje

 2. Bob 18 juni 2008

  Zo lelijk vind ik die kerk eigenlijk helemaal niet. Ben je wel ’s binnen geweest?
  Mooi licht interieur. De glas-in-lood ramen (die rondjes in die ronde muur) kun je ook alleen binnen goed beoordelen, met het erdoorheen vallende zonlicht.

 3. HarenFoto 11 juli 2008

  @ Bob: Ik moet bekennen dat ik nooit binnen ben geweest – zal dat eens doen als daar gelegenheid voor is. De buitenkant vind ik evenwel afstotend, maar misschien is mijn aversie tegen dit type kerkenachitectuur veroorzaakt door een jeugdtrauma, met verplicht kerkbezoek, etc.

 4. Lynne 29 oktober 2008

  Good words.

© 2024 - Haren in Foto's