Oplossing Kerk Anders-prijsvraag

Harenaars zijn niet kerkelijk. Of de Kerk Anders-prijsvraag van vorige week zondag was te moeilijk. In ieder geval hebben we geen enkele goede oplossing ontvangen. Ook geen foute, trouwens.

De vraag was nochtans niet bijzonder ingewikkeld: welke kerken zijn dit? Hieronder de oplossing.

1. Bartholomeüskerk, Noordlaren
De foto toont de toegangsdeur van deze oorspronkelijk uit de twaalfde eeuw daterende kerk. De opname is gemaakt met de zogeheten zoomburst techniek, waarbij een lange sluitertijd wordt gebruikt en tegelijkertijd wordt ingezoomd. Meer informatie over deze fraaie kerk vindt u op Wikipedia.

 

2. Nicolaas- of Dorpskerk, Haren
Achterin de Dorpskerk bevindt zich dit ietwat archaïsche schakelpaneel, waarmee verwarming en verlichting van de kerk worden bediend. Ook aan deze, voor het dorp Haren zo beeldbepalende kerk, wijdt Wikipedia een lemma.

 

3. Doopsgezinde Kerk, Haren
Dit kunstwerk van de hand van dominee Ruud Bartlema siert prominent de binnenwand van de Doopsgezinde kerk aan de Nieuwe Stationsweg in Haren. Het werk symboliseert de zeven scheppingsdagen, uitgevoerd in de vorm van een zevenarmige kandelaar.

4. Nieuw-Apostolische Kerk, Haren
Het godshuis van dit kerkgenootschap werd in 1979-1980 gebouwd aan de Bamshorn in Haren. Het ligt ietwat verscholen achter sporthal De Bam. Voordat dit kerkgebouw in gebruik werd genomen, hield de kerkgemeenschap haar diensten ondermeer in de oude School met den Bijbel aan de Kerkstraat, in het Witte Kerkje van de vrijzinnigen aan de Hofstraat, en in een eigen tot kerkzaal verbouwde timmerplaats aan de Meerweg.

 

5. Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, Onnen
De kerk van de ‘vrijgemaakten’ in Onnen staat aan de Mottenbrink. Ook deze foto is gemaakt met de zoomburst techniek.

 

6. Heilige Nicolaaskerk, Haren
Niet te verwarren met de hervormde Dorpskerk (nummer 2) is deze kerk van de rooms-katholieke parochie aan de Irenelaan in Haren. Het gebouw werd in 1959 gebouwd naar een ontwerp van architect Johannes Dresmé. Aan de zuidwand hangt een serie (kopieën van) pentekeningen van de kruisgang (de originelen zijn door vocht aangetast).

Toch was de prijsvraag niet zó moeilijk. De oplossing van de eerste twee foto’s was (weliswaar in omgekeerde volgorde) eigenlijk al gegeven in de opgave, waarin ik aangaf dat “de Dorpskerk in Haren en de Bartholomeüs-kerk in Noordlaren” heel goed in het portfolio van de Stichting Oude Groninger Kerken zouden passen. En de foto’s van de Nieuw-Apostolische Kerk (nummer 4) en de Heilige Nicolaaskerk (nummer 6) waren al eens eerder op dit blog gepubliceerd (zie hier en hier).

Nu zich geen prijswinnaar heeft aangediend, zullen we een alternatieve bestemming voor de Oude Groninger Kerken-kalender bedenken.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's