Vervallen AH-huisjes opgeknapt – update 2 nov.

Nadat ze jarenlang steeds verder stonden te verpauperen, zijn de huisjes naast Albert Heijn in de Kerkstraat deze week plotseling opgeknapt. Een schildersbedrijf is de afgelopen dagen bezig geweest met het dichten van scheuren en kieren. Ook werd houtwerk (kozijnen en daklijsten), daar waar de houtrot had toegeslagen, vervangen of bijgewerkt, en zijn de buitengevels geschuurd, gestuct en geschilderd. Eerder al waren de overwoekerde tuintjes van overtollige begroeiing ontdaan.

Terwijl de werkzaamheden nog in volle gang waren, vertoonden de sterk vervallen woningen reeds een heel ander aanzien. “Je hebt wel eer van je werk,” zei één van de schilders, met enig gevoel voor understatement.

Albert Heijn had de panden ooit aangekocht met de bedoeling ze te slopen, teneinde het parkeerterrein uit te breiden. Maar woordvoerster Dagna Hoogkamer van Albert Heijn laat desgevraagd weten dat het supermarktconcern daarvoor definitief geen toestemming krijgt van de gemeente Haren. De aangevraagde sloopvergunning is geweigerd. AH legt zich daar nu bij neer, en heeft besloten dat – nu sloop van de beide panden niet meer aan de orde is – de huisjes worden opgeknapt. “Wij willen natuurlijk niet dat mensen zich ergeren aan de verpaupering,” aldus Hoogkamer.

Het besluit om de huizen op te lappen, staat volgens haar los van de oproep die VVD-raadslid Hein Frima onlangs deed. Frima vindt dat de gemeente morele druk moet uitvoeren op diverse eigenaren van verkrotte panden om hen te bewegen aan de verloedering een einde te maken.

Wat er met de woningen naast Albert Heijn gaat gebeuren, is nog niet de duidelijk. Mogelijk komen de panden tijdelijk beschikbaar voor antikraak-bewoning, denkt woordvoerster Hoogkamer, zoals dat ook eerder al het geval was.

Hoogkamer bevestigde tevens dat bij de Zaanse grutter nog steeds de wens leeft een grotere winkel met meer parkeergelegenheid in Haren te realiseren. Daarom houdt Albert Heijn belangstelling voor een plek aan het Haderaplein. Concrete ontwikkelingen zijn daarover volgens haar echter niet te melden.

Hoe het ook zij, het opknappen van de verkrotte woningen is een hele verbetering ten opzichte van de oude situatie.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's