Project X

Het begon als een slordige Facebook-uitnodiging voor een verjaardagsfeestje. Maar nadat grapjassen, kwaadwilligen en geestelijk  minder ontwikkelde dj’s ermee aan de haal gingen, werd het een oorlogstafereel dat Haren niet licht zal vergeten: Project X Haren.

Aangetrokken door alle berichten op social media en op en in traditionele media togen duizenden sensatiebeluste jongeren en enkele hardcore relschoppers naar de Groene Parel, om maar niets te missen van de onvermijdelijke ongeregeldheden. Daarbij wellicht – diverse evaluaties zullen dat moeten uitwijzen – geholpen door een minder handige communicatiestrategie van de gemeente en enkele tactische en beleidsmatige inschattingsfouten van de politie, die overigens verder alle lof verdient voor de inzet waarmee ze de rellen bestreed.

Aanvankelijk was de stemming op de hoek van de Stationsweg gemoedelijk, maar naarmate er meer en andersoortig publiek ter plekke kwam, en er bovendien steeds grotere hoeveelheden alcohol naar binnen werden gegoten, die bij deze en gene bovendien landden op eerder ingenomen pillen – werd de sfeer steeds grimmiger. Vuurwerk van het zwaardere soort ontplofte, straatmeubilair als lantaarnpalen en richtingsborden werden gesloopt, en er werden kleine brandjes gesticht. De politie moest ingrijpen, maar de komst van de eerste – en vooralsnog enige – ME-wagen was de spreekwoordelijke lont  in het kruitvat. Onmiddellijk werd er door de hooligans gegooid met alles wat los en vast zat, van bierflessen tot dranghekken.

Het werd een lange, onrustige en beangstigende nacht, met veel schade en schrik bij de inwoners van het centrum van Haren. En dat allemaal door een verkeerd geplaatst vinkje op Facebook.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's