On-Groningse allure

Het heeft een bijna on-Groningse allure, deze nieuwe waterweg met het naastgelegen boulevardachtige voet- en wandelpad. En dat klopt ook wel, want we zijn hier in Eelderwolde, net over de gemeentegrens met Haren. In Drenthe, dus.

Het kanaal vormt de verbinding tussen de nieuwe, deels nog in aanbouw zijnde Waterwijk – behorend bij de Eelderwolder nieuwbouwwijk Ter Borch – en het Paterswoldsemeer. Via een zelfbedieningssluisje, dat met een pasje exclusief toegankelijk is voor bewoners van de eilandwoningen, kunnen de Waterwijkers in hun sloep vanaf hun privésteiger naar ‘ons’ meer varen. Het sluisje zorgt overigens regelmatig voor irritatie, omdat het nogal eens dienst weigert, en de botenbezitter dan lang moet wachten tot een monteur ter plekke is om de storing te verhelpen.

Maar is die hindernis eenmaal genomen, dan vaart de schipper als een vorst over de vliet. Het on-Groningse karakter ervan wordt mede veroorzaakt door de met bomen beplante heuvel, die het geheel een haast mediterrane uitstraling geeft. Eelderwolde, het Saint-Tropez van het Paterswoldsemeer.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's